DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Stewart: Sokkal könnyebb a mai F1-eseknek

Bár több a nagydíj egy szezonban, viszont máshol nem kell versenyezniük és a körülmények is sokkal jobbak – vélekedik a háromszoros világbajnok skót.

Sir Jackie Stewart a hatvanas-hetvenes évek Formula-1-ének egyik legnagyobb alakja, 1969-ben, 1971-ben és 1973-ban is világbajnoki címet szerzett, de eredményei mellett többek között a biztonságért tett erőfeszítései révén is a száguldó cirkusz legnagyobbjai között van a helye.

f1-jackie-stewart-1



Többek között őt érheti utol harmadik titulusával néhány héten belül Max Verstappen is, akiről a skót legenda úgy vélekedik, hogy bár még mindig csak a húszas évei közepén jár, már nem igazán látja, hova fejlődhetne még a holland, hiszen már most is rendre minden helyzetből kihozza a maximumot.

Ugyanakkor Stewart a Bildnek adott interjúban arról is beszélt, hogy a mai pilótáknak könnyebb dolguk van az F1-ben: „Amikor 1969-ben először világbajnok lettem, 11 nagydíjon álltunk rajthoz. Az idei naptár eredetileg 24 versenyt tartalmazott. Ilyen szám mellett lehetőséged van rá, hogy legyen egy rossz hétvégéd, és mégis legyen esélyes később megnyerni a címet. De ez csak az igazság egyik fele.”

„Egész évben csak a csapatuknak versenyeznek. Annak idején nekem kellett szerepelnem raliban, IndyCarban, túraautós bajnokságokban és még számos más versenyen, hogy elegendő pénzt keressek” – mutatott rá a 84 éves exversenyző. „Ma a pilótáknak 24 futamok van egy évben, nekem 65 volt, amikor a csúcson voltam.”

f1-jackie-stewart-2

„Ez azt is jelentette, hogy akkoriban sokkal többet utaztunk. Az én rekordom, hogy egy évben 61-szer utaztam át az Atlanti-óceánt! Ne feledjük: akkoriban nem voltak privát gépek, menetrend szerinti járatokkal közlekedtem. Ez a versenyzők nagy részének elképzelhetetlen manapság.”

Arra a kérdésre, hogy szívesebben lenne-e inkább manapság Formula-1-es pilóta, Stewart eléggé egyértelmű választ adott: „Igen, természetesen. Minden szinten kényelmesebb most a versenyzőknek. Kevesebb verseny, jobb utazási feltételek, több fizetés és igazi luxus a nagydíjakon. Mi anno sátrakban ültünk, amelyeken átsüvített a szél, ma néhány kamion szállítja a csapatok házait. Most igazi falak vannak, nem fúj keresztül a szél.”

Azt ugyanakkor elismerte a háromszoros világbajnok skót, hogy olyan tekintetben viszont nehezebb a mai versenyzők dolga, hogy az egész életüket a média előtt élik: „Minden lépésüket kiértékelik. Nálunk ez másképp volt. Este még el is mentünk inni az újságírókkal, a beszélgetés témája pedig nem jelent meg másnap a lapokban” – mesélte Stewart.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: