DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Botrány és 100 millió dolláros per a Williams körül

Előbb a Williams tulajdonosa, a Dorilton Capital perelt, most azonban megérkezett a válasz: az F1-es csapat belső ügyei kerülnek ki az asztalra.

Furcsa botrány körvonalazódik a Williams háza táján: a Times arról számolt be, hogy 100 millió dolláros perrel kell megküzdenie az F1-es csapatot 2020 óta tulajdonló Dorilton Capitalnek.

Az ügy még akkor kezdődött, amikor az előző csapatfőnök, Jost Capito az istállóhoz hozta magával Claudia Schwarzot, egy német marketingszakértőt, hogy rakja rendbe az anyagilag akkoriban borzasztóan álló grove-i alakulat marketingrészlegét, szponzorációit. 2022 végén azonban (többek között) Capito és Schwarz munkáját is megköszönték (ekkor érkezett csapatfőnöknek James Vowles), de a Dorilton Capital itt nem állt meg, ugyanis beperelte Schwarzot. 

claudia schwarz



A vád szerint a marketingigazgató 6,9 millió dolláros jogosulatlan bevételre tett szert túlszámlázásokkal, és olyan, az ő részére történő kifizetésekkel, amelyekért cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtott. A dokumentumokban szerepelnek minden bizonyíték vagy számla nélküli kiadások, engedélyezetlen szolgáltatások és időráfordítások (kiszámlálva), engedélyezetlen utazási költségek (a világ legelegánsabb hoteleiben, kiszámlázva), és jogosulatlan hitelkártya-költségek is. Ezen felül az is szerepel a vádpontok között, hogy munkákat közvetített ki vele szoros privát kapcsolatban lévő személyeknek és vállalkozásoknak, például a saját férjének, méghozzá magas (az indokoltnál magasabb) áron annak ellenére, hogy mérsékelt képességekkel rendelkezett az adott feladatok ellátására.

A 34 oldalas keresetben azonban egyéb érdekességeket is találni: a túlszámlázás és jogosulatlan bevételszerzés mellett sértő, terrorizáló, megfélemlítő viselkedéssel is vádolják, illetve hozzáteszik, hogy helytelen viszonyba került a Dorilton társalapítójával és vezérigazgatójával, Darren Fultzcal, aki Schwarz és Capito távozásával egy időben egyébként szintén elköszönt az F1-es istállótól. A Williams vádja szerint az ott dolgozók szociopata, nárcisztikus viselkedést tapasztaltak a marketingestől, aki ezzel terrorban tartotta az alkalmazottakat.

A keresetből kiderül, hogy Fultz, Schwarz és Capito is az említettek miatt távozott az istállótól, bár azt a Dorilton tisztázta, hogy a korábbi csapatfőnököt nem vádolja semmivel. 

schwarz

A marketingcsapat egyébként tényleg pénzt hozott, elnyerte az Év Kreatív Tartalma díjat 2022-ben

A Business F1 hozta az eredeti sztorit, és a lap szerint Schwarz kegyetlenül bánt a körülötte dolgozókkal a Williamsnél (az ezt megelőző időszakban csapatfőnökként dolgozó Claire Williams is így fogalmazott), és mindebben Capito támogatta, a pártját fogta. Ennek az volt az oka, hogy Schwarzot a szponzorok megszerzésével, az anyagi háttér rendbe tételével bízták meg, a Williams pedig előtte borzasztóan gyengén működött ezen a téren is, így jelentős változásokra volt szükség, Capito pedig szinte korlátlan hatalmat biztosított neki. Schwarz állítólag mindezzel élt is – az az ott dolgozók számára egyértelmű volt, hogy kettejük között speciális a kapcsolat, Capito pedig Schwarz privát ügynökségét is megbízta bizonyos feladatokkal. 

Ők egyébként még korábbról ismerték egymást, amikor Capito a Volkswagen WRC-csapatát irányította, és ott is rengeteg pénz került Schwarzhoz, bár ott soha nem merült fel, hogy jogosulatlanok lennének a kifizetések.

Schwarz viselkedéséről részletesen is írnak a beadott keresetben, most azonban megérkezett a válasz: az eltávolított marketinges visszaperelte a Doriltont, méghozzá 100 millió dollárra. 

Az általa beadott dokumentumokban az szerepel, hogy a cég megsértette a jó hírét, és tévesen, alaptalanul vádolja őt azzal, hogy viszonyt folytatott az említett Fultzcal, aki nős – állítása szerint a Dorilton egy magazinon keresztül próbálta őt befeketíteni kitalált vádakkal, hogy olyan színben tüntesse fel őt, ami távol áll a valóságtól, és ami ellene fordítja a közhangulatot.

Állítja, hogy minden bevétele teljesen jogszerű volt, és a Williams, valamint a Dorilton őt besározó történeteket talál ki azért, hogy ne kelljen neki kifizetni a szerződésében foglaltakat. Schwarz azt mondja, hogy egyszerűen egy befektető lett elégedetlen a Williams teljesítményével, és drasztikus csökkentést követelt a költségek terén, ezért hozták meg a marketingrészleget is érintő megszorító döntéseket Grove-ban.

Kikéri magának, hogy a Dorilton a Business F1-en keresztül egy „gonosz házasságtörőnek” állította be, és ezért 100 millió dolláros kártérítést követel.

 

Összegezve

AWilliams és a Dorilton szerint Schwarz rengeteg pénzt tüntetett el az istálló költségvetéséből vagy magának, vagy a körülötte lévőknek, amelyhez nem volt joga, ezt pedig úgy érte el, hogy viszonyt folytatott a Dorilton egyik felsővezetőjével, ezért 6,9 millió dollárt követelnek tőle, és az érintetteket mind elbocsátották. Schwarz viszont visszaperelt azzal, hogy ebből egy szó sem igaz, az egész történet csak az ő lejáratását szolgálja, így ő 100 millió dolláros kártérítést kér.

A Williams nem kommentálta az eseményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: