DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Megnéztük a felújított katari F1-es pályát

Megújulva fogadja Katar az F1-es mezőnyt 2023-ban, a Lusail versenypálya újításait pénteken, a Formula.hu jelenlétében mutatták be Monacóban.

A 2021-es második COVID-szezonban az F1 már bemutatkozott a MotoGP versenyeiről ismert Lusail versenypályán, s már akkor elárulták az illetékesek, hogy az akkori fellépés egy hosszabb terv első lépése volt. Már akkor tudni lehetett, hogy Katar és az F1 legalább egy évtizedre terveznek együtt, de 2022-es megszakítást kell beiktatniuk, ugyanis a közel-keleti állam tavaly története legnagyobb dobására, a decemberben lebonyolított labdarúgó-világbajnokságra összpontosított.



Idén októberben megtörténik a visszatérés, de ezúttal már egy jóval modernebb pálya fogadja majd a mezőnyt – derült ki azon a sajtóértekezleten, amelyet a főszponzor Qatar Airways képviseletében Badr Al Meer, a Hamar nemzetközi repülőtér operatív vezetője, valamint Amro Al-Hamad, a versenypálya vezérigazgatója tartott a Coral Ocean megajacht fedélzetén. Az eseményre meghívást kapott a Formula.hu is.

Badr Al Meer hangsúlyozta, hogy a Qatar Airways és az F1 között létrejött globális együttműködés tovább erősíti az ország és a sportág közötti szálakat, ugyanakkor kijelentette: a sikeres foci-vb után az F1 mellett más elit sportágakat, sporteseményeket is Katarba kívánnak csábítani. Amro Al-Hamad ismertette a pályafelújítás részleteit: a 2004-ben, a MotoGP fogadására épített komplexum nyomvonala a versenyzők visszajelzéseinek köszönhetően nem változik, ezen kívül viszont minden más igen. Extra nagy parkoló épül a vendégek fogadására, az új ötcsillagos VIP létesítményben ötezer embernek juthat hely és vadonatúj versenyirányítási központ, valamint sajtóközpont is épül. Bővítik a pálya bokszutcáját is, ahol mostantól 50 tágas, a kor követelményeinek megfelelő garázst alakítanak ki.

„A létesítményeink minden igényt kielégítenek majd, azokat ráadásul úgy terveztük meg, hogy a helyi kultúra stílusjegyeit is magukon hordozzák. Nagyon bízunk abban, hogy akik ellátogatnak hozzánk, azoknak komoly élményben lesz részük és reményeink szerint máskor is visszatérnek majd az országba” – fogalmazott a pálya igazgatója.

Emlékezhetünk, hogy felmerült egy ötlet, amely szerint a 2021-es bemutatkozás után Katar egy másik, vadonatúj pályára költözteti majd az F1-es futamot. Mint az illetékesektől megtudtuk: a tervet nem vetették el, de mivel a debütáló verseny kapcsán kedvező visszajelzéseket kaptak a versenyzők részéről, első lépcsőben a Lusail versenypálya felújítása mellett döntöttek és a közeljövőben is biztosan erre a létesítményre összpontosítanak majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: