DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ezért nincsenek női F1-es pilóták Rosberg szerint

Legfőképpen az érdeklődés hiánya tehet erről Nico Rosberg véleménye szerint. A 2016-os világbajnok ennek ellenére jó esélyt lát arra, hogy hamarosan egy hölgy is az F1-es mezőny tagja legyen.

A Formula-1 története során eddig 774 versenyző állhatott rajthoz, a hölgyversenyzők aránya viszont 1 százalék alatt van, ami finoman szólva is elenyészőnek mondható. Azt utolsó, aki elindult, Lella Lombardi volt 1976-ban, azóta viszont egyetlen nő sem mérettette meg magát a sportágban.

A helyzet javítása érdekében több megoldás is született, így például először a W Series képében, ami egy kifejezetten hölgyeknek kiírt versenysorozat volt, ám ez pénzügyi gondok miatt végül eltűnt a térképről, idén viszont elindult az F1 Academy, amely egy Formula-1 által létrehozott széria, hasonló célokkal, mint a W Series.

A motorsporton belül ráadásul másutt is vannak törekvések, az Extreme-E sorozatban például minden autóra egy női és egy férfi pilóta jut, az irány pedig jó Nico Rosberg szerint, aki elmondta véleményét a témában. A 2016-ban világbajnoki címet szerző német úgy látja, egy összetett problémáról van szó, de az érdeklődés hiányával kellene leginkább kezdeni valamit.



 

„Ez több dolognak a kombinációja. Először is, szerintem van némi egyenlőségi probléma. A nők nem kapnak ugyanolyan esélyt a sikerre, sem a ranglétrán való felemelkedésre. Ugyanakkor a másik oldalról sajnos a nők felől is egy kicsit kevesebb érdeklődés mutatkozik a sportágunk iránt, de ez már csak így van” – fejtette ki Rosberg, aki az elmondottak ellenére sem aggódik túlzottan. Szerinte a közeljövőben látni fogunk egy hölgyversenyzőt a Formula-1-ben.

„Ezek ellenére úgy gondolom, hogy minden széria, így az Extreme-E, vagy a Formula-1 is sokat tesz a megoldásért, szóval hamarosan láthatunk egy női pilótát az F1-ben” – idézte a korábbi versenyzőt a PlanetF1.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: