DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Az év első esős futama lehet a Miami Nagydíj

A vasárnapi verseny sávjában 60 % az eső valószínűsége. Az év ötödik helyszínén meleg idő várható, mindhárom nap 30 Celsius-fok körüli hőmérséklettel.

Minden valószínűség szerint száraz péntekkel indul a Miami Nagydíj, enyhe felhőzettel. A helyi idő szerint 14 órakor rajtoló első szabadedzés a nap legmelegebb szakaszában zajlik, 30 Celsius-fok várható hőmérséklettel, 20 km/h nyugati széllel, ami hátszél lesz a hátsó egyenesben. A későbbi második szabadedzésre 1-2 Celsiust esik vissza a hőmérséklet. Az eső valószínűsége az edzések sávjában 20 % alatti, viszont estére csapadékot vár a Formula-1 hivatalos előrejelzése.

A szombati harmadik szabadedzésen hasonló körülmények várhatók, a szél azonban 10 km/h-ra mérséklődik. Az időmérő edzésen csekély esély van az esőre vagy zivatarra: a valószínűség 40 %.



A vasárnapot viszont az esős verseny lehetősége fenyegeti: a Formula-1 hivatalos oldala 60 %, a RaceFans.net ennél is nagyobb, 66 % valószínűséget említ a csapadékra vagy zivatarra. Ez lehet a szezon első esős versenye – de ismerve, hogy az esőfutamok többsége az utóbbi években biztonsági autót jelent, a veszélyek pedig egy utcai pályán nőnek, nem biztos, hogy jó hír, ha valóban megérkezik a csapadék.

Forró aszfalt Miamiban

Egy érdekes adalék a pálya aszfaltjával kapcsolatos. A 2022-es versenyen problémát okozott a vonalvezetés új aszfaltja, különösen alacsony volt a tapadás, a pálya felszíne pedig feltöredezett a terhelés hatására. Emiatt 2023-ra újraaszfaltozták a pályát, a friss borítás pedig sötétebb a korábbinál, ami magasabb aszfalthőmérsékletet eredményez. Az új borítás abrazívabb az előzőnél, ami azt jelenti, hogy a gumikezelés különösen fontos lesz Miamiban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: