DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Óriási összeget örökölt a Red Bull-alapító Mateschitz fia

Előkelő helyet foglal el a világ leggazdagabb harmincasai közt a Red Bull-alapító Dietrich Mateschitz fia, miután a vállalat 49%-át örökölte édesapjától.

A Fox Sports számolt be róla, hogy megjelent a világ leggazdagabb harmincas éveiben vagy az alatt járó embereinek a listája, melyen Dietrich Mateschitz fia, Mark – aki édesapja tavaly októberi halála után megörökölte a Red Bull 49%-át – igencsak előkelő helyet foglal el.

Mateschitz jelenlegi vagyonát így 51,9 milliárd dollárra becsülik. Dietrich Mateschitz 1984-ben alapította a Red Bullt egy thai üzletemberrel, Chaleo Yoovidhyával, akinek a Krating Daeng nevű energiaitala inspirálta a Red Bullt, amely végül rendkívüli népszerűséget teremtett az energiaitalok számára, szerte a világon.



A cég 14,5 milliárd amerikai dolláros bevételre tett szert 2021-ben, Dietrich halálát követően pedig 49%-ban fia, Mark kapta meg a cég részesedéseit, s ennek következtében a leggazdagabb harmincas éveiben járó európai üzletember lett, és a világon is csak hárman előzik meg őt: a ByteDance alapítója, ZhangYiming; a Facebook-birodalom vezére, Mark Zuckerberg; és a Walmart-örökös Lukas Walton.

A Red Bull eleinte rendkívül agresszív marketingkampányt vezetett, a bevételeik 30%-át marketingcélokra költötték el, így például tv-reklámokra, aminek következtében a cég eleinte veszteséges volt.

A Red Bull időközben nemcsak az energiaitalok gyártására koncentrált, de a sportéletnek is aktív részese lett, hiszen több futballcsapatot is felvásároltak – Salzburg, Lipcse, New York – és persze a Formula-1-ben is egyre komolyabbá vált a szerepvállalásuk.

Az akkoriban még ötödosztályú SSV Markanstadtot keresztelték át RB Leipzigre – ahol három magyar futballista is játszik –, s 2016-ban egészen a Bundesligáig repítették a csapatot, majd 2020-ban Bajnokok Ligája elődöntőt is játszhatott a német együttes, a Formula-1-ben pedig már összesen hat egyéni és öt konstruktőri vb-címet szerzett már a Red Bull.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: