DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso: Rosszul igazolok? A tények mást mondanak!

Sokan érzik úgy, hogy a kétszeres F1-es világbajnok többször is rossz döntést hozott karrierje során, a spanyol azonban másként látja.

Fernando Alonso és az Aston Martin szolgáltatja eddig a 2023-as Formula-1-es idény meglepetését: a tavaly még a középmezőnyben sínylődő alakulattal egyből két dobogós helyezéssel nyitott a spanyol a Red Bullok mögött. Pedig amikor bejelentették, hogy a kétszeres világbajnok elhagyja az Alpine-t az Aston kedvéért, sokan úgy gondolták, hogy egy újabb rossz döntést hozott a pilóta, hiszen a tavalyi konstruktőri negyedik helyezettet hagyta faképnél.

Alonso karrierjére eleve sokan tekintenek úgy, hogy rendre helytelenül igazolt. A Renault-nál szerzett két vb-címét követően a McLarenhez szerződött, ahol azonban gyorsan elmérgesedett a viszony Ron Dennisszel, így hiába a kis híján begyűjtött újabb vb-elsőség, visszatért a franciákhoz. Két közepes évad után a Ferrarinál kötött ki, ahol kétszer is a szezonzáróig harcban volt a végső sikerért, ám azt rendre elhappolta előle Sebastian Vettel.

f1-alonso-aston-dzsidda-podium



A Scuderia után újfent a McLarenhez került, ahol viszont a hondás, majd a renault-s évek többnyire szenvedéssel teltek, így 2018 végén ideiglenesen hátat is fordított az F1-nek Alonso, ahova 2021-ben ismét a Renault-ból átvedlett Alpine színeiben tért vissza.

Minardis főnöke nemrég arról beszélt, hogy szerinte négy világbajnokságot is nyerhetett volna Alonso. Mindezek ellenére a 41 éves versenyző nem érzi úgy, hogy rosszul igazolt volna a Formula-1-es pályafutása során: ő csak a második mclarenes korszaka éveire tekint egyértelmű kudarcként.

„Azt mondanám, hogy a húszéves pályafutásom során volt összesen négy frusztráló szezonom a McLaren-Hondával [valójában csak három évig volt a Honda a McLaren partnere – a szerk.], amikor nem voltam versenyképes” – nyilatkozta a Channel 4-nek. „De a Formula-1-ben eltöltött másik 16 évemben dobogókért és győzelmekért harcoltam, ami meglehetősen egyedi. Néha úgy érzem, hogy a kívülállók kicsit sajnálják a karrierem során tett lépéseimet, de a tények nekem mást mondanak, szóval olykor örömmel tisztázom ezt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: