DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Norris: Nem az iskolában vagyunk!

A McLaren britje is csatlakozott az FIA új szabálya ellen tiltakozó F1-esek sorába: szerinte eléggé felnőttek ahhoz, hogy eldöntsék, miről akarnak beszélni.

Nagy vihart kavart a Nemzetközi Sportkódex néhány héttel ezelőtti változtatása, amely az idei évtől kezdve az FIA engedélyéhez köti a versenyzők véleménynyilvánítását politikai, vallási és társadalmi kérdésekben. Számos pilóta, köztük Max Verstappen és Alexander Albon is felemelte a szavát az új előírás ellen, a McLaren bemutatója előtti sajtóbeszélgetésen pedig Lando Norris sem kerülhette ki az erre irányuló kérdést, s talán minden eddiginél határozottabb álláspontot fogalmazott meg:

„Vannak dolgok, amiket meg akarsz csinálni, amiket el akarsz mondani, és lehet, hogy ezt nem fogják engedni. Úgy érzem, elég nagy nyomást helyeztünk rájuk és sokan felszólaltak ahhoz, hogy kicsit visszatáncoljanak” – idézi a brit pilótát a Motorsport.com.

f1-norris-mclaren-2022



„De az F1 világossá tette, mit tart elfogadhatónak és mit csinálhatunk versenyzőkként, és én kiállok emellett. Ki lenne szabad mondanunk, amit gondolunk és amiben hiszünk. Nem az iskolában vagyunk. Nem kellene mindenről megkérdeznünk, hogy megtehetjük-e ezt vagy azt. Szerintem eléggé felnőttek vagyunk már ahhoz, hogy megpróbáljunk bölcs döntéseket hozni. Olykor talán ostoba döntéseket hoznak az emberek, de ilyen az élet.”

Norris arra is rámutatott, hogy az F1-es pilóták a sportág és a saját népszerűségüket kihasználva igyekeznek segíteni az embereknek, ezért nem lenne szabad ezt korlátoznia az FIA-nak:

„Azért csináljuk ezt, mert milliónyi rajongónk van, akikre szeretnénk hatással lenni, utat mutatni nekik, és akár segíteni nekik személyesen. Azt kellene mondanunk és csinálnunk, amit akarunk. Ez határozza meg az embereket, ez tesz minket emberré. Csak próbálunk segíteni az embereknek a világon, tanácsokat adni nekik, és nincs rá ok, miért ne lenne szabad ezt megtennünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: