DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Montoya: Marko a mai napig haragszik rám

A korábbi F1-es versenyző 1997-ben dolgozott együtt Dr. Helmut Markóval, kettejük párosa pedig természetesen szolgált néhány érdekes történettel.

A Red Bull tanácsadójaként tevékenykedő Dr. Helmut Marko az elmúlt évtizedekben elsősorban kíméletlen munkamódszereivel szerzett magának hírnevet a paddockban, elég csak Danyiil Kvjat (többszöri) kirúgására gondolni, de Pierre Gasly és Alex Albon is tudna mesélni a 79 éves szakember eredményorientált gondolkodásmódjáról. Marko eredményei azonban önmagukért beszélnek, hiszen olyan versenyzőket juttatott el a Formula-1-be mint például Sebastian Vettel, Max Verstappen, vagy épp Daniel Ricciardo. A Williams és a McLaren korábbi fenegyerekének, Juan Pablo Montoyának 1997-ben még az F3000-ben volt szerencséje a szigorú osztrák irányítása alatt versenyezni, ami a kolumbiai pilótában is maradandó emlékeket hagyott.

„Kemény időszak volt az, de végső soron jobb versenyzővé váltam neki köszönhetően. Állandóan kiabált velem, hogy túl sok problémám van és túlságosan is őrült vagyok, de ilyenkor mindig a jó szándék vezérelte. Folyamatosan segített nekem, hogy jobb emberré váljak. Emlékszem, egyszer meghívott magához vacsorára. Én salátát kaptam, de akkoriban nem ettem zöldséget. Erre ő visszafuttatott engem az irodájához, amely több, mint egyórányi futásra volt. Akkor nagyon dühös voltam rá, de aztán rájöttem, hogy csak így próbált meg még jobbá tenni” – magyarázta a hétszeres F1-es futamgyőztes a Motorsport.com holland nyelvű kiadásának.



„Remek tapasztalat volt Grazban élni. Bár alig volt pénzem, Helmut mindig gondomat viselte” – mondta a kolumbiai, aki akkor Marko saját F3000-es gárdájánál, az RSM Markónál versenyzett, a bajnoki cím azonban kicsúszott a kezei közül, főnöke nagy bosszúságára… „A mai napig dühös rám emiatt, mert azt gondolja, hogy szándékosan engedtem el a bajnoki címet az utolsó előtti versenyen, Mugellóban, pedig csak arról volt szó, hogy rosszul állítottuk be a legmagasabb sebességi fokozatot. Akárhányszor a legmagasabb fokozatba váltottam, a motor elkezdett dadogni. Jason Watt volt előttem, én pedig mindig játszi könnyedséggel értem őt utol, és úgy tűnt megelőzöm, de aztán a legmagasabb fokozatban elhúzott tőlem, és ezt játszottuk az egész futamon. Meglehetősen frusztráló volt, Marko pedig azt hitte, szándékosan szórakoztam el a bajnoki címet” – mesélte a vicces történetet Montoya. 

Az 1997-es F3000-es bajnoki cím végül másfél pont előnnyel Ricardo Zontáé lett, a kolumbiai azonban a következő szezonban vigasztalódhatott, hiszen övé lett a korona, immár a Super Nova Racing színeiben. Montoya tapasztalatai valószínűleg jól fognak jönni a közeljövőben, 17 éves fia, Sebastian ugyanis a Red Bull juniorprogramjában folytatja pályafutását, testközelből ismerkedhet meg tehát Helmut Marko munkamoráljával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: