DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bejelentés: Visszatér az F1-be a Ford

Hivatalos közleményben tudatta az autógyártó, hogy a találgatások igaznak bizonyultak: 2026-tól már újra ott lesz a száguldó cirkusz mezőnyében.

Több mint húsz év szünet után újra megérkezik a Formula-1-be a Ford – ezt jelentette be a gyártó pénteken New Yorkban. A vállalat ügyvezető-elnöke, Bill Ford úgy fogalmazott, hogy ez a Ford motorsport-történetében egy izgalmas új fejezet kezdete, hiszen visszatérnek a sport csúcskategóriájába, hogy megmutassák magukat a legnagyobb, legláthatóbb szinten.

A közlemény kitér arra, hogy a Ford részben azért döntött a visszatérése mellett, mert az FIA és az F1 is nagyon elkötelezett a fenntartható üzemanyag és az elektromos autózás mellett, ez pedig egybevág a cég terveivel is.

ford2



„Az a hír, hogy a Ford 2026-ban megérkezik a Formula-1-be, nagyszerű hír a sportágnak, és izgatottan várjuk, hogy csatlakozzanak az amúgy is hihetetlen autógyártó partnerek közé, akik már ott vannak az F1-ben” – mondta Stefano Domenicali, a Formula-1 ügyvezető-elnöke.

„A Ford egy olyan világmárka, amelynek elképesztő múltja és hagyománya van a versenyzésben, és látja, hogy az általunk biztosított platform (500 millió szurkoló világszerte) milyen értéket jelent. A 2030-as karbonsemlegesség felé tett elköteleződésünk, és a 2026-tól érkező fenntartható üzemanyag is fontos indok abban, hogy beszállnak az F1-be. Hisszük, hogy a mi sportunk semmi máshoz nem fogható lehetőséget és elérést biztosít, és alig várjuk, hogy láthassuk a Ford logót az F1 ikonikus pályáin 2026-tól” – tette hozzá.

„Kevés olyan gyártó van, amely hasonló motorsport-történettel rendelkezik, mint a Ford, szóval nagyszerű hír, hogy visszatérne az FIA Formula-1-es világbajnokságba. Ez még inkább kiemeli a 2026-os motorszabályok sikerét, és természetesen az Egyesült Államokból érkező még nagyobb érdeklődés is fontos a világ top motorsport-kategóriájának növekedése szempontjából” – tette hozzá Mohammed ben Sulayem FIA-elnök.

A Ford egyébként hivatalosan 2004 óta nincs jelen az F1-ben, de előtte tíz konstruktőri és tizenhárom egyéni világbajnoki címet nyert a sportágban.

Hogy egészen pontosan milyen felállásban, milyen partnerrel valósul meg a visszatérés, arra a gyártó bejelentése nem tért ki – ennek megerősítésére egy kicsit még várni kell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: