DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezért kellhet még egy év a jó F1-hez

Ross Brawn szerint benne volt a pakliban, hogy a topcsapatok oldják meg jól az új szabályok adta feladatot, de a folytatás már kiegyenlítettebb lesz.

Azért álmodták meg a 2022-ben bevezetett új F1-es szabályrendszert, hogy összerázzák a mezőnyt, szorosabb csatákat láthassunk, és mindenkinek legyen esélye jó eredményeket elérni. Ehhez képest 2022 a topcsapatok dominanciájáról szólt, a Red Bull messze kilógott, rajta kívül pedig csak a Ferrari és a Mercedes nyert versenyt, de dobogóra sem állt senki más, csak Lando Norris és a McLaren, méghozzá egyetlen alkalommal.

A leköszönőben lévő F1-vezér, Ross Brawn viszont egyelőre nem aggódik, szerinte egyszerűen csak idő kell még, mire a szabályrendszer működni kezd: az erőviszonyok kiegyenlítését célzó szabályoknak legkorábban 2023-ban lesz hatásuk.

f1-brawn-russell



„Szerintem egyszerűen kell még egy szezon” – mondta erről Brawn az Autosportnak.

„Szerintem az új szabályoknál mindig vannak bizonyos csapatok, akik a legjobban értelmezik őket elsőre. 2009-ben is az volt, hogy néhány csapat jól megoldotta a feladatot, a többiek pedig szenvedtek, akár a nagyok is. Szóval szerintem szükségünk van még egy szezonra” – magyarázta.

 

B terv nincs

„Azt nem tudom, hogy mihez kezdünk, ha ez így folytatódik később is, mert nagyon sok dolgot tettünk: a költségsapkával, az autókkal, a pályákkal próbáltunk segíteni, ahogy a versenyzés formátumával is. Mindent annak szenteltünk, hogy szorosabb legyen a versenyzés. Az aerodinamikai korlátozást pedig még csak most vezettük be, ami annak kedvez, aki hátrébb végzett a bajnokságban. Szóval sok dolog megy a jó irányba, optimista vagyok” – tette világossá álláspontját a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: