DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Ez történt az Osztrák Nagydíjon

Jön az osztrák futam élőben a Red Bull Ringről. Vajon a Ferrari pilótái képesek lesznek elkapni Max Verstappent?

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi az Osztrák Nagydíj a Red Bull Ringen. 

A tegnapi sprintfutamon, akárcsak az időmérő edzésen Max Verstappen bizonyult a legjobbnak, így ő várhatja a pole-pozícióból a lámpák kialvását a 35. osztrák futamon. A holland pilóta ismét megkapja nyakába a Ferrari versenyzőit, de nincs messze tőle a csapattársa Sergio Perez sem. 

A tegnapi sprinten az egyik legnagyobb izgalmat Charles Leclerc, és Carlos Sainz csatája okozta. Bár a versenyzők arról beszéltek, hogy össze kell dolgozniuk, a szombati eseményeket látva nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e erre. 

A mai napon egyszer már leszakadt az ég Spielbergben, de jelenleg is elég felhős az ég. 10% esély mutatkozik arra, hogy ismét esni fog az eső az előrejelzések szerint. 

Elindult a mezőnya felvezető körre, a helyszínen pedig szinte minden narancssárgába borult. Rengetegen szorítanak Max Verstappen sikeréért. Vajon örülni fognak a rajt után a hollandok? 

Mindenki felsorakozott a rajtrácsra, pillanatokon belül rajt! Tartsanak velünk! 

Verstappen és Leclerc simán eljönnek az első és a második helyen, mögötte viszont elképesztő csata van Sainz, Perez, és Russell között. 

Perez a sóderágyból jött vissza! Russellel értek össze! 

Perez a bokszban, így az utolsó helyre esik vissza a mexikói. 3.7 másodperc volt a kiállása. 

Mostantól kezdve lehet használni a DRS-t, a leggyorsabb kör pedig Max Verstappené 1:10.373-al.

Így állunk jelenleg. 

Leclerc már egy másodpercen belül az élen haladóhoz képest, így tehát nyithatja a DRS-t, és közeledik a holland pilótára. 

Időközben Mick Schumacher vívott harcot Lewis Hamilton ellen, ám a tegnapi sprinttel ellentétben, ezúttal a németnek jött ki jobban a lépés. A Haas fiatal versenyzője már a csapattársát támadhatja. 

Mindössze hét kör után Valtteri Bottas kint a bokszban. Nem volt gyors a kiállás, 5.7 alatt volt meg. 

Leclerc egyre közelebb, valószínűleg támadni fog. 

Íme az első kör talán legfintosabb eseménye. 

Leclerc már csak 3-4 tizedre a féktávokon, de egyelőre még komoly akcióra nem került sor. A monacói egyértelműen gyorsabb, a kérdés, hogy mikor szánja el magát. 

Elfékezi a jobb elsőt Leclerc! Megvolt az első komolyabb próbálkozás a 3-as kanyar féktávján, de egyelőre marad a második helyen, közben George Russell kap egy 5 másodperces büntetést a Sergio Perez elleni manővere miatt. 

Sikertelen a második kísérlet is, Carlos Sainz viszont apránként, de közeledik rájuk. 

Russell a bokszban, ezzel együtt a büntetését is letöltheti. 

Leclerc megcsinálja! Kifékezi Verstappent, így a 12.körben az élre áll, és azonnal lelép a címvédőtől. 

Leclerc már a második figyelmeztetését is megkapta a pálya határok miatt, figyelnie kell. Verstappen közben kijön a bokszba, és letudja első cseréjét. A Red Bull versenyzője a nyolcadik helyen van jelenleg, és kemény gumikat kapott. 

Hamilton visszavette a pozícióját. Ismét egy nagy csata Schumacher ellen. Úgy tűnik kettejük párharcáról is szól ez a hétvége. 

Szép lassan mindenki túl lesz az első cseréjén, így pedig a sorrend is megváltozott. A két Ferrari az élen egyelőre, Verstappen pedig a harmadik, de ehhez a Haas pilótái, valamint Hamilton ellen is csatára volt szüksége. 

Íme a pillanat, amikor Charles Leclerc az élre került. 

20 kör után még nem jött ki mindenki friss abroncsokért, jelenleg pedig így áll az első tíz. 

Vettel is kint volt, így a 19. pozícióba esik vissza, Perez elé, aki továbbra is jelentős hátrányban áll az utolsó helyen. A mexikói versenye gyakorlatilag pocsékba ment, ha nem lesz biztonsági autó, mivel Vettel mögött is 40 másodperccel van lemaradva. 

Izgalmas harc alakult ki a hatodik, és a nyolcadik helyért. A két Alpine jó tempót megy, Ocon Tsunoda ellen vívott meg, mögötte pedig Alonso küzd Zhou ellen. 

Őrület mi folyik itt! Miközben Alonso és Zhou egymással harcoltak, megérkezett Magnussen, Schumacher, és Norris is, akik oda-vissza előzgették egymást. Magnussen a nyolcadik, mögötte pedig Norris, Schumacher, és Alonso a sorrend a 11. helyig bezárólag. Zhou-t hívták a bokszba. 

Perez versenyének vége! A Red Bull versenyzője idő előtt befejezi a futamot, közben Leclerc is kijött. 

Hihetetlen csata volt. 

Hívták Sainzot is, aki jelenleg a negyedik, de Hamiltonnak, és Strollnak még jönnie kell. 

A hétszeres világbajnok is megkapta a friss kemény gumikat, de nem volt igazán gyors ez a csere. Hamilton most a hatodik. 

Stroll is érkezik, Hamiton pedig Ocont támadja a negyedik helyért. Az Alpine francia versenyzője egyelőre nagyszerűen teljesít. 

Túl vagyunk a kerékcseréken, melyek után Max Verstappen került ismét az élre. A 31. körben a holland mögött Leclerc a második, Sainz a harmadik, mögöttük pedig Hamilton átlépte Ocont. 

Ismét csata várható. Leclerc sokkal gyorsabb, mint Verstappen, és ismét DRS-távolságon belül. 

Leclerc nagyon simán elment Verstappen mellett. A monacói tehát ismét az élre állt. 

A rengeteg kritika után úgy látszik, Mick Schumacher elkapta a fonalat. A német versenyző megelőzte csapattársát, így már a hatodik. 

Sainz már majdnem utolérte Verstappent, így a hollandot kihozták, és megpróbálják a két kiállásos taktikát. 

Apró érdekesség a gumikat illetően. 39 kör után két ember kivételével mindenki a kemény keveréken van kint, de Vettel, és Tsunoda egyelőre közepesen haladnak. A négyszeres világbajnok a 13., míg a japán versenyző a 18. helyen halad. Tsunoda nemrégiben Alonso ellen csatázott. 

Vettel a sóderágyból jött vissza a 4-es kanyarban. A német a 18. helyig esett vissza, azonban nem saját hiba miatt. Pierre Gasly lökte meg. 

Gasly, és Russell is kint jártak. Mindketten keményeket kaptak, a francia pedig azóta egy 5 másodperces büntetést is begyűjtött az előző hibája miatt. 

Albon, és Magnussen is kerekeket cserélt. Úgy látszik, a két kiállás lehet a kifizetődőbb. 

Íme Vettel és Gasly esete képen is. 

Lance Stroll is megérdemel egy dicséretet. A kanadai jelenleg a nyolcadik helyen halad, és igazán szép manővereket mutatott be az elmúlt percekben. 

Stroll elveszített két pozíciót, de a Haasok ellen nem igazán volt esélye. 

Jön új gumikért Leclerc is! 

Nagyon gyors csere volt, 2.4 másodperc alatt végeztek a Ferrari szerelői, azonban ezzel a harmadik pozícióba esik vissza, mivel nem volt meg az egy kiállásnyi előnye. Sainzot is hívták, tehát hasonló lesz a helyzet, mint az első etap után. 

Hamilton is a bokszban járt, a brit versenyző pedig visszatért a negyedik helyre. Alonso hatalmas hátrányban érkezett mögötte. Stroll, Vettel, és Zhou kivételével egyébként mindenki kemény gumikon fut. 

Gyakorlatilag olyan volt, mintha egy ismétlést láttunk volna. Leclerc ismét könnyedén elment Verstappen mellett. 

Sainz autója kigyulladt!!

A spanyol már majdnem elkapta Verstappent, de közben elfüstölt a motorja, a bukótérben pedig lángra kapott a Ferrari. VSC!

Leclerc és Verstappen is kihasználta ezt a fázist, és bejöttek közepes gumikért. Mögöttük Hamilton a harmadik, és lassan ismét folytatódhat a verseny. 

Leclerc időközben a gázpedálra panaszkodik, Verstappen pedig sokkal gyorsabb jelenleg. Csak az előző körben hat tizedet hozott rajta, és a leggyorsabb kör is az övé 1:07.804-el. 3.7 másodperc van most a két versenyző között. 

Sainz joggal lehet szomorú, akár egy kettős győzelem is benne volt a pakliban. 

Hét körrel a leintés előtt kissé megkavarodtak a dolgok. Leclerc, Verstappen, Hamilton, Russell, Ocon az első ötben, mögöttük pedig Schumacher, Norris, Magnussen, Ricciardo, és Albon zárják a legjobb tízet. Alonso számára szükség volt egy plusz kiállásra, mivel rosszul rögzítették az egyik kerekét. Feszült pillanatok! 

Albon már nem pontszerző, Valtteri Bottas elment mellette. Leclerc közben úgy érzi, néha beragad a pedál. 

Nagy a hátrány, de Verstappen jelentősen növelte a tempót. Már csak 2.9-re van! 

A Ferrari gondban. Leclerc néha alig bírja elfordítani az autót, Verstappen pedig közeledik egyre jobban. Bő három kör még a végéig. 

Leclerc autójánál már a váltásokkal is gond van, viszont egyelőre még megvan az előnye. Verstappen nem tud eléggé közeledni. Ha nincs gond a monacói autójával, akkor ezek ellenére is megnyerheti a futamot. Még kettő kör!

Hozott a címvédő 5 tizedet most. Lesz-e dráma a végén? Indul az utolsó kör! 

Fernando Alonso a korábbi gondok ellenére kiválóan fut. A 10. helyre lépett fel. 

Itt a vége! Charles Leclerc nyerte az Osztrák Nagydíjat, de pokoli nehéz volt számára az utolsó néhány kör. Max Verstappen jött be a második helyen, Lewis Hamilton pedig továbbra is jó formában, így ismételten a harmadik helyen zár a hétszeres világbajnok. 

A leintés pillanata. Leclerc nagyszerű versenyt futott, de izgulnia kellett a végén. 

Íme a legjobb tíz sorrendje. Leclerc hosszú idő után győzött újra, a dobogósok mögött viszont érdemes megemlíteni, hogy az Alpine, a Haas, és a McLaren csapata is elégedett lehet a dupla pontszerzéssel. Érdemes elolvasni a futamról készült összefoglalónkat, mi pedig köszönjük a megtisztelő figyelmüket!