DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen nem cserélné le versenymérnökét

Kezdettől fogva Gianpiero Lambiase segíti közvetlenül Max Verstappen munkáját a Red Bull csapatánál, a holland pilóta pedig úgy véli, már nem szívesen dolgozna együtt másik mérnökkel.

2015-ben mutatkozhatott be a Formula-1 mezőnyében Max Verstappen, a 2016-os Spanyol Nagydíjtól kezdve pedig már a Red Bull istállóját erősíthette, ahol első alkalommal győzni tudott. Az alakulatnál akkor Gianpiero Lambiase, becenevén GP került mellé versenymérnökként. A világbajnoki címvédő most elárulta, számára Lambiase a legfontosabb személy a csapaton belül.

„Megérkeztem a Red Bullhoz, és azt mondták: Ő itt a versenymérnököd. Én erre annyit mondtam, hogy oké, akkor vágjunk bele. Ez volt az első alkalom, és persze már az is egy őrült hétvége volt. Azóta mindig együtt dolgozunk. Ami szerintem nagyon fontos egy versenymérnökkel kapcsolatban, hogy ne kelljen mondanod semmit. Ő pontosan tudja, hogy mit akarsz, vagy mire van szükséged az autótól, és ezt már abból is látja, ahogyan vezetem az autót. Ez az évek során szerintem nagyon jól kialakult” – nyilatkozta Verstappen az Osztrák Nagydíj hétvégéje előtt a Channel 4-nek.

A holland szerint Lambiase és közte egészen szoros kötelék alakult ki, így már nem tudna másik mérnökkel együtt dolgozni.



 

„Nem tudom elképzelni magam úgy, hogy ne lenne mellettem GP, mint mérnök. Szuper fontos, hogy jó legyen a kapcsolat, és hogy hasonlóan gondolkodjunk, ahhoz hogy kihozzuk a legjobb teljesítményt”- folytatta a Red Bull pilótája.

Bár Lambiase alapvetően egy nagyon nyugodt alkat, Verstappen élvezi, amikor versenymérnöke néha kissé feszültebbé válik, azt pedig nem bánja, ha kollégája kritizálja őt.

„Meg kell mondanom, néha egy kicsit előjön az olasz oldalam. Amit szeretek, mert ilyenkor ez kiváltja a feszültséget, és akkor tűzbe jön. Ezt szeretem. Szerintem ez jó, mert neki is meg kell tudnia szidnia engem, és nekem is meg kell tudnom szidni őt. Igazából nem sokan értékelik ezt, de én mindig is ezt mondtam a kezdetektől fogva, hogy így szeretek dolgozni, és úgy tűnik, ő is értékeli ezt. Utána is tudunk nevetni rajta, és csak élvezzük a helyzetet. Ha ezt már nem teszi meg, akkor egy ponton lemaradsz azokról az apró részletekről, amelyek a nap végén jóvá vagy sikeressé tesznek, szóval követelem, hogy ezt ki kell mondani, mert sosem vagy tökéletes, sosem leszel tökéletes, így viszont mindig lehet fejlődni” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: