DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A dolgozók harmada nő lesz az Alpine-nál

Rac(H)er néven házon belüli kezdeményezést indítottak Enstone-ban, melynek nagy célja van: öt év alatt a jelenlegi 12 %-ról 30 %-ra feltornázni a csapat női alkalmazottainak létszámát.

Az Alpine szándéka, hogy a motorsporthoz kapcsolódó szakmákat vonzóvá tegye a fiatal nők számára. A vállalat ennek érdekében iskolai programokat fog indítani, a lányok számára pedig karrierutat tervez meg, mely során elérhető az F1.

A női alkalmazottak számának közel megtriplázásán túl azon fognak dolgozni, hogy a következő női versenyzőt eljuttassák a Formula-1 rajtrácsára. Korábban, májusban a W Series ezüstérmesét, Alice Powellt éppen azért igazolta az Alpine versenyzői akadémiája, hogy az utánpótláskategóriák női tehetségeinek megfigyelőjeként ténykedjen.



Az Alpine még egy tudományos kutatást is patronál, hogy megcáfolja a sztereotípiákat – fizikai és szellemi tényezőkkel kapcsolatban –, amelyekkel azt szokták magyarázni, miért nem szerepelt női versenyző a közelmúltban az F1-ben. A program egy szójátékkal a Race(H)er nevet kapta, amely utal a versenyzésre és a női nemre.

„Feladatunk Formula-1-es csapatként és a Renault Csoporthoz tartozó márkaként kötelességet vállalni, hogy ökoszisztémánk befogadóbbá váljék és a sokszínűség erősségünk legyen” – kommentálta a hírt Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója. „Tisztában vagyunk azzal, hogy szükséges egy gyökeres átalakulás a sportban és a hozzá tartozó iparban, hogy minden tehetség megcsillanhasson a jövőben. A Rac(H)er elindításával, mely egy hosszú távú átalakulási program, reméljük, hogy a szektor összes szereplője csatlakozik hozzánk, mert csupán egységben leszünk képesek valóban fejlődni. Ez lenne az igazi sikerünk.”

 

Az Alpine emberi erőforrásokért felelős alelnöke, Claire Mesnier hozzátette: „A Rac(H)er indításával valódi teljesítményen alapuló rendszert akarunk felépíteni, nem csupán a statisztikákat alakítanánk. Azt a kihívást jelöltük ki, hogy a csapatok reflektáljanak, ugyanakkor konkrét mennyiségeket is meghatároztuk, hogy előre lendítsük a változást a vállalaton belül. Szándékunk a cég minden részlegén belül változtatni, és példával járunk elöl. Az Alpine Menedzsment Bizottság ötven százaléka nő jelenleg, és nem azért, mert ez a kvóta, hanem mert a saját szakterületükön ők a legjobbak” – mondta el Mesnier.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: