DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Több szabálymódosítást is bejelentett az FIA

Több módosítást is jóváhagytak a Formula-1 szabályait illetően az FIA Motorsport Világtanácsának szerdai ülésén Párizsban. A változások többek között a motorcseréket is érintik.

Újabb ülést tartott a Motorsport Világtanács, ahol az idei szezonban tapasztalt sorozatos műszaki meghibásodások miatt megállapodás született arról, hogy módosítják a jelenlegi erőforrásokra vonatkozó rendelkezéseket.

Ennek értelmében a csapatoknak engedélyezik hogy a parc ferme körülmények között a sérült, vagy meghibásodott egységeket kicseréljék az adott esetben büntetést érő friss verziókra, korábban ugyanis egy ilyen művelet automatikus bokszutcai rajtot eredményezett volna.

Döntés született a motorok ideiglenes javításának lehetőségéről is, valamint tárgyaltak a 2026-os motorszabályokról is, ami egyelőre továbbra sem végleges, de vélhetőleg hamarosan ez is rendeződhet, mivel az Audi és a Porsche csak akkor erősíti meg nevezését, ha a szabályokat már lefektették, és hivatalosan is véglegesítik azokat.



 

Az FIA közleménye szerint, ahogyan azt korábban már sejteni lehetett, változik a versenyhétvégét megelőző sajtótájékoztatók időpontja is. Ezt korábban mindig csütörtökön tartották, az idei szezontól kezdve pedig péntek reggelre került át, de a sok kritika miatt, végül ismét csütörtökön rendezik majd, egészen pontosan 23 órával az első szabadedzést megelőzően egy kétórás időablakban.

A szerdai találkozón ezek mellett frissítették a hátsó szárnyak rugalmasságára vonatkozó méréseket, meghatározták, hogy 20 Celsius fokra lehet hűteni az üzemanyagokat a melegebb körülmények között rendezett versenyeken, továbbá pontosítottak a gumiteszteken résztvevő autók előírásain, és a tükrökre vonatkozó szabályokon, a jobb kilátás érdekében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: