DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Váratlan: jön a Red Bull RB17

Az F1-es versenypályán az RB16B után az RB18 következett, de a Red Bull nem akarja kihagyni a 17-est sem: ebből végül egy 1250 lóerős szupersportkocsi kerekedik ki.

A Red Bull 2021-re tervezte az RB17-es kódjelű F1-es autóját, de mivel a koronavírus miatt elnapolták a szabályváltoztatásokat, így csak a 2020-as autó továbbfejlesztett változatát vetette be mindenki. Ez a csapatnál végül az RB16B névre hallgatott, idén pedig már az RB18-cal szeretné megvédeni világbajnoki címét Max Verstappen - kimaradt az RB17, amit most pótol a cég.

A Milton Keynesben készülő technika egy csak versenypályára való kétüléses hiperautó, ami 1250 lóerőre képes és azt a feladatot hivatott ellátni, hogy nem F1-es pilóták is megérezhessék az F1-es autók teljesítményét - potom ötmillió fontos áron.

"Sokan kérdezték tőlem, hogy milyen érzés F1-es autót vezetni és gondolkodni kezdtem: mi lenne, ha fejlesztenénk egy kétüléses autót, amely képes az F1-esek teljesítményére? 2020 végén, karácsony idején láttam neki a munkának" - mondta a RacingNews365-nek a Red Bull tervezőzsenije, Adrian Newey, aki azt is elárulta, hogy elsősorban élvezeti és biztonsági okokból lett ez kétüléses, "hagyományosabb" autó és nem formulaautó.

rb17



A tervek szerint ötven darabot készítenek az RB17-ből és természetesen szeretnék őket eladni olyan vásárlóknak, akik megengedhetik maguknak ezt az élményt és szívesen meg is osztanák másokkal - ezért van benne két ülés. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint Newey már évekkel korábban szeretett volna belevágni egy hasonló projektbe, akkor az Aston Martin Valkyrie-val élhette ki ezen vágyait. Az RB17 viszont nagyobb gumikkal, nagyobb méretekkel, hosszabb tengelytávval rendelkezik. Súly terén kilencszáz kilogrammot céloznak pilóta nélkül, de olyan, az F1-ben látott trükköket is alkalmaznak, mint például az aktív felfüggesztés. 

Itt is érvényesül a szívóhatás, de csökkentik ennek erejét, hogy ne kezdjen el delfinezni az autó, amelyet egyébként egy 1100 lóerős V8-as belsőégésű motor és egy 150 lóerős elektromos motor hajt. A tervek szerint 2025-től érkezik majd az RB17 és Newey is szeretne belőle egyet...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: