Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. augusztus 9. kedd
F1

Váratlan: jön a Red Bull RB17

Az F1-es versenypályán az RB16B után az RB18 következett, de a Red Bull nem akarja kihagyni a 17-est sem: ebből végül egy 1250 lóerős szupersportkocsi kerekedik ki.

A Red Bull 2021-re tervezte az RB17-es kódjelű F1-es autóját, de mivel a koronavírus miatt elnapolták a szabályváltoztatásokat, így csak a 2020-as autó továbbfejlesztett változatát vetette be mindenki. Ez a csapatnál végül az RB16B névre hallgatott, idén pedig már az RB18-cal szeretné megvédeni világbajnoki címét Max Verstappen - kimaradt az RB17, amit most pótol a cég.

A Milton Keynesben készülő technika egy csak versenypályára való kétüléses hiperautó, ami 1250 lóerőre képes és azt a feladatot hivatott ellátni, hogy nem F1-es pilóták is megérezhessék az F1-es autók teljesítményét - potom ötmillió fontos áron.

"Sokan kérdezték tőlem, hogy milyen érzés F1-es autót vezetni és gondolkodni kezdtem: mi lenne, ha fejlesztenénk egy kétüléses autót, amely képes az F1-esek teljesítményére? 2020 végén, karácsony idején láttam neki a munkának" - mondta a RacingNews365-nek a Red Bull tervezőzsenije, Adrian Newey, aki azt is elárulta, hogy elsősorban élvezeti és biztonsági okokból lett ez kétüléses, "hagyományosabb" autó és nem formulaautó.

rb17A tervek szerint ötven darabot készítenek az RB17-ből és természetesen szeretnék őket eladni olyan vásárlóknak, akik megengedhetik maguknak ezt az élményt és szívesen meg is osztanák másokkal - ezért van benne két ülés. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint Newey már évekkel korábban szeretett volna belevágni egy hasonló projektbe, akkor az Aston Martin Valkyrie-val élhette ki ezen vágyait. Az RB17 viszont nagyobb gumikkal, nagyobb méretekkel, hosszabb tengelytávval rendelkezik. Súly terén kilencszáz kilogrammot céloznak pilóta nélkül, de olyan, az F1-ben látott trükköket is alkalmaznak, mint például az aktív felfüggesztés. 

Itt is érvényesül a szívóhatás, de csökkentik ennek erejét, hogy ne kezdjen el delfinezni az autó, amelyet egyébként egy 1100 lóerős V8-as belsőégésű motor és egy 150 lóerős elektromos motor hajt. A tervek szerint 2025-től érkezik majd az RB17 és Newey is szeretne belőle egyet...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: