DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Rosberg: Egyszer az F1-nek is elektromossá kell válnia

A 2016-os világbajnok üdvözli a királykategória fenntarthatóságra irányuló törekvéseit, de arra is figyelmeztet, a hosszútávú fennmaradásához ennél többre lehet szükség.

A klímaváltozásra és az egyéb, globális problémákra az elmúlt években az autó-motorsportok is reagáltak, így született meg többek között a már nyolcadik szezonjában járó Formula-E, és így kezdett a Formula-1 is a környezetbarát módszerek felé nyitni. Ez hozta el a hibridérát, és ez fogja elhozni a még fenntarthatóbb motorokat és üzemanyagot is.

A Formula-E-ben csapattulajdonosként érdekelt F1-es világbajnok, Nico Rosberg szerint egykori sportágának azonban a jelenleginél jóval többet kell tennie azért, hogy környezetbarát legyen, és a jövőben ne veszítse el piaci értékét. „Az, hogy az F1 a szintetikus üzemanyagot választja, jó, de nem a legjobb megoldás. Más szektorokban persze ez releváns lehet, például repülőgépek vagy teherhajók esetén, és a Formula-1 nagy szerepet fog játszani ezen üzemanyag fejlesztésében. Remélhetőleg mindenki profitálni is fog ebből” – idézi a németet a The Race szaklap.



„De vajon megmarad-e az F1 jelentősége úgy, ha csak ő fog környezetbarát üzemanyagot használni? Ez egy nagy kérdőjel hosszútávon. Talán muszáj lesz majd teljesen elektromossá válniuk.” Rosberg attól azonban nem félti a száguldó cirkuszt, hogy teljesen megszűnik majd létezni sportként, és helyét az FE veszi át. Úgy véli, mindkét szériának megvan a létjogosultsága, és mindkettő vonzereje másban rejlik. „A Formula-E-vel nagyon nagyok a különbségek, épp ezért úgy gondolom, meg fognak férni egymás mellett. Amire elsősorban gondolok, az az, hogy a Formula-E városok utcáin versenyzik. Ez önmagában egy óriási kiváltság, hiszen az F1-ben nincs verseny például London, Párizs vagy Hong Kong központjában. Ez a Formula-E különlegessége. Nagyon könnyen elérhető bárki számára.”

A német ezen meglátásával osztozik a Formula-E alapítójával. Alejandro Agag szintén úgy véli, a két szériának egymás mellett és egymással együttműködve kell léteznie. Ő azonban úgy gondolja, az elektromos széria egyszer majd túl fogja szárnyalni az F1-et. „Az akkumulátor fejlesztésével egy nap az elektromos autók gyorsabbak lesznek majd. Már most is gyorsabbak lehetnénk, de nem elég erős az akkumulátor. De eljön majd az idő, amikor ez megtörténik” – jósolta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: