DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Brawn: A csapatok oldják meg a delfinezést

Ross Brawn szerint a helyzet egyszerű, vissza kell venni a teljesítményből és megszűnik a jelenség, onnantól csak az szembesül vele, aki kockáztat.

Több versenyző és csapattag is feslemelte a szavát a barcelonai tesztek után azzal kapcsolatban, hogy veszélyes az új, szívóhatással dolgozó autók által generált legfrissebb jelenség, az úgynevezett delfinezés. Az autó annyira maga alá szívja a levegőt egy bizonyos tempónál, hogy már nem marad alatta több hely, ilyenkor átmenetileg felpattan, majd ahogy az emíltett hatás megszűnik, már újra oda is szívja magát az aszfalthoz.

A pattogás több szempontból is kellemetlen és sokak szerint kezdeni kell vele valamit - Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója viszont úgy látja, hogy ezt a csapatoknak kell megoldani.

f11



"Igen, ha elszabadul ez a dolog, akkor megvan az esély arra, hogy veszélyes lesz. Nyilván versenyhelyzetben nem veheti el a pilóta a gázt, ha elkezd delfinezni az autó, így megoldás kell rá. Viszont engem meglepett, hogy ennyi csapatot érintett a jelenség, mert azt gondoltam, hogy a szélcsatornás tesztjeik alapján számítanak rá vagy megoldják" - idézi Brawn szavait az F1.com.

"Azt láthattuk, hogy van, aki már a pályán kezelte a helyzetet, léteznek erre megoldások. Amikor ezeket keresik, akkor azt gyanítom, hogy a teljesítményből kell visszavenniük, erősebb teljesítménnyel pedig azt kockáztatják, hogy delfinezni fognak. Ez azon múlik, hogy hogyan állítják be az autót. Ha ez tényleg probléma lesz, akkor az FIA megoldást fog találni erre az autó alján" - tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: