DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Új ázsiai csapat érkezhet meg az F1-be

Közel-keleti és ázsiai érdekeket képviselne a Panthera, amely továbbra is azon dolgozik, hogy összeálljon ehhez a szükséges anyagi háttér - felmerült, hogy az Alpine-nal dolgoznának együtt.

A RacingNews365 exkluzív információi szerint továbbra sem tett le a Formula-1-be való belépésről Benjamin Durand és a Panthera. 2019-ben merült fel először, hogy a WEC-csapatokat üzemeltető "összefogás" beszálljon az autóversenyzés csúcsát jelentő sorozatba, de akkor nem talált elég támogatót ahhoz, hogy a Panthera Team Asia F1 projekt megvalósulhasson. A portál szerint azonban azóta is ezen dolgozik a vezetőség és még mindig benne van a pakliban, hogy új csapatként megérkezik a száguldó cirkuszba.

00121046_337



A csapatfőnöki és társtulajdonosi pozíciót ellátó Durand a RacingNews365-nek azt mondta, hogy próbálnak felállítani egy olyan stábot, amely képes lehet áthidalni az anyagi problémákat, ügyvezetőnek pedig Paul Fleminget nevezték ki. Durand szerint utóbbinak megvannak a kapcsolatai és a tapasztalata is ahhoz, hogy megoldja ezt a helyzetet és remélik, hogy vele gyorsabban áll össze a financiális háttér az F1-be lépéshez - ami egyébként már csak "belépési díjként" is 200 millió dollárba kerül 2025-ig.

A beszélgetés során az is elhangzott, hogy a cég közel-keleti kapcsolatokkal rendelkezik és úgy tűnik, hogy azon a területen egyre nagyobb az érdeklődés az F1 iránt - a sportág értéke növekszik és az az általános vélekedés, hogy jó irányba halad. A cél az lenne, hogy a Pantherával egy komoly F1-es bázist állítsanak fel a térségben és egész Ázsiában, illetve Durand azt is elárulta, hogy szóba került egy együttműködés a Renault-val - hasonló konstellációban az Alpine-nal, mint ami a Ferrari és a Haas között működik. Egyelőre nincsenek konkrétumok, Durand szerint a végleges dolgok majd attól függnek, hogy kik lesznek a befektetők és nekik milyen kéréseik lesznek - például ha malajziai tőkével tudnak beszállni, akkor maga a csapat főhadiszállása is Malajziában lehet.

A történethez hozzátartozik az is, hogy az F1 jelenleg nem keres feltétlenül új csapatot, Ross Brawn a tavalyi év végén az AFM-nek elárulta: a tíz istálló helyzete anyagilag és szervezetileg is stabil, ami komoly eredmény, nem biztos, hogy ezt meg akarják bontani, de természetesen minden felvetésre nyitottak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: