DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Prost úgy érzi, alulértékelik a karrierjét

A legendás francia versenyző szerint a négy világbajnoki címe és az 51 nagydíjgyőzelme ellenére sem sorolják sokan a legeslegjobbak közé – azt is elmondta, szerinte mi játszik szerepet ebben.

Alain Prost négy világbajnoki címével és 51 nagydíjgyőzelmével igencsak előkelő helyet foglal el a Formula-1-es örökranglistákon: előbbi terén például csak Michael Schumacher, Lewis Hamilton és Juan Manuel Fangio előzi meg őt. Ennek ellenére a francia exversenyző úgy érzi, hogy sokan alulértékelik a pályafutását, amikor minden idők legnagyobb F1-es pilótáit veszik sorra – a Le Figarónak adott interjújában azt is elmondta Prost, hogy ebben szerinte többek között szerepet játszott, hogy „túl normális”, s ezáltal eladhatatlan volt, valamint az Ayrton Sennával való legendás rivalizálása okán is elképzelhető, hogy negatívan befolyásolja a megítélését:

alain-prost-dppi



„40 éve kérdezgetik tőlem, ki a legjobb versenyző! Sosem válaszoltam erre, mert például lettem-e volna olyan jó Fangio autójában, mint ő? Ő volt a generációja legjobbja, ahogy mi is azok voltunk Ayrtonnal, ahogy Michael Schumacher is az volt vagy jelenleg Lewis Hamilton” – vélekedett Prost.

„Viszont az tagadhatatlan, hogy engem alulértékelnek. Gyakran merengek azon, hogy miért. Én vagyok az egyetlen versenyző, aki többszörös világbajnok volt, mégis beleegyezett, hogy együtt maradjunk egy csapattárssal, olykor még támogattam is őket. Ez volt a helyzet Ayrton Sennával is. Már-már kértem a McLarent, hogy igazolják le. Sosem volt olyan szerződésem, ami kimondta, hogy első számú vagyok. Talán ez ellenem dolgozott. Vajon az Ayrtonnal való rivalizálásunk jelentette a problémát? Nehéz megmondani. Végső soron én túlságosan normális srác volt, az pedig nehezen eladható.”

„Gyakran mondom magamnak, hogy Saint-Chamond-ból érkeztem, ami egy kis falu Loire-ban, a szüleimnek pedig nem volt pénzük. Mindent magam csináltam. Sosem volt menedzserem, magam intéztem a szerződéseimet. Alacsony voltam, görbe orral és göndör hajjal. Mégis négyszeres világbajnok lettem, 51 futamgyőzelemmel. Néha olyan autóval nyertem nagydíjat, amellyel bárki első tudott volna lenni. Máskor viszont életem legjobb versenyét futva lettem negyedik, mégsem vette észre senki. Nyerhettem volna hét vb-címet is. Volt balszerencsém, voltak csapatok, akik csaltak, változott a pontrendszer is. De nem bántam meg semmit. Milyen különbséget jelentene az életemben, ha nyertem volna még egy címet?”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: