DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Perez: Ha idén nem megy, akkor már sohasem fog

Sergio Pereznek nincsenek illúziói az idei évre a Red Bulltól kapott esélyt illetően: bár élcsapatnál először, nagycsapatnál már második alkalommal versenyez, így többé nem játszhatja el az esélyét.

A mexikóiról új szerződése kapcsán idén a paddockban sokan úgy beszélnek, hogy második esélyét kapta meg a bizonyításra a Formula-1-ben, ami nem sokaknak adatik meg. Való igaz, hogy első két F1-es szezonját követően 2013-ra leigazolta őt a korábbi években győzelmeket halmozó McLaren, a csapat azonban éppen megkezdte lejtmenetét és abban az évben egyetlen dobogó megszerzésére sem volt képes, így nem lehet teljesen a mostani Red Bull-oshoz hasonlítani azt a lehetőséget. Az együttműködésnek egyetlen év után vége is szakadt, noha Perez az eredmények terén nem sokkal maradt el rutinos csapattársától, Jenson Buttontól. Bár rendszeres győzelmekre idén először lehet esélye a 31 éves versenyzőnek, a körülmények ismeretében is elszalasztott esélyként beszél most arról, hogy 2013 után nem tudott megmaradni az élcsapatok forgatagában, és egészen mostanáig a középmezőnybe, a Force Indiához és jogutódjához száműzetett.

00113021_334



„Mindenekelőtt azt hiszem, abba az évbe nagyon sok politika is beleszólt, mert a versenyzési oldala nem volt olyan rossz” – emlékezett vissza 2013-as mclarenes évére Perez a Sky Sportsnak nyilatkozva. „Viszonylag tapasztalatlanul megérkeztem Jenson csapatához, aki világbajnok volt, és az időmérőkön le is győztem őt. Az tehát szerintem látszott, hogy a fiatal srácnak megvolt a tempója, és az ott szerzett rengeteg tapasztalat segített abban, hogy sokoldalúbb versenyzővé váljak. Így ha most sem jön össze, akkor sohasem fog.”

Perez akkori ténykedését a jelenleg a Sky-nál szakértősködő Button is felidézte, méltatva egykori kollegáját.

Valóban fiatal volt akkor még sportban, sok tanulnivaló várt rá. De nekem is furcsa volt, hiszen korábban egy világbajnokkal, Lewis Hamiltonnal dolgoztam, majd pedig megérkezett Checo abba a csapatba, amit tudatos munka során építettem fel magam köré” – mondta a brit. „Rendkívül gyors volt, de szerintem azt nem igazán értette, hogy mitől gyors. Különösen azokon a pályákon volt jó, amelyek a hátsó gumikat veszik igénybe, mert azokra mindig nagyon tudott vigyázni. Ahol viszont az első gumik kopása jelentette a problémát, kevésbé boldogult – azóta viszont már sokkal tapasztaltabb lett.”

Akkor egyes vélekedések szerint Perez – aki az azonnali McLaren-ülés érdekében kilépett a Ferrari nevelőprogramjából – tényleg csak a körülmények áldozata lett, hiszen 2014-re hatalomváltás történt az istálló élén Ron Dennis visszatérésével, aki Kevin Magnussen autóba ültetését támogatta. Sohasem derül ki, hogyan alakult volna a mexikói sorsa, ha inkább vár a ferraris lehetőségre, vagy ha meg tudja vetni a lábát a hanyatlani kezdő McLarennél, idén viszont ritkán adódó lehetőséghez jutott azáltal, hogy a Red Bull révén olyan autóban töltheti a szezont, amelynek az első hétvége tapasztalatai alapján a bajnokság megnyerésére is lehet esélye.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: