DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az F1-en kívülről igazolt műszaki igazgatót a Williams

Két év után van újra technikai igazgatója a grove-i istállónak. Az FX becenéven ismert Francois-Xavier Demaison a Volkswagen motorsportrészlegén szerzett szakmai hírnevet.

Demaison pályafutása korábbi szakaszában a Renault és a Peugeot szakembereként a Formula-1-ben, a túraautózásban és a Rali-világbajnokságon is megfordult, mielőtt a Subaru WRC-csapatának vezető mérnöke lett. Az elmúlt tíz évet a Volkswagen Motorsport kötelékében töltötte, 2016-tól fogva műszaki főnökként minden motorsporttevékenységet felügyelve, így szerepe volt a VW négy évig tartó ralis dominanciájában és a körrekordokat megdöntő elektromos I.D.R. kifejlesztésében.

A széles körben FX becenéven ismert szakember Simon Roberts csapatfőnök helyett közvetlenül a vezérigazgatónak, Jost Capitónak – aki szintén a Volkswagennél dolgozott ugyanabban az időszakban – fog jelenteni.



„Igazán várom, hogy csatlakozhassak a Williams Racinghez, mivel izgalmas utazást kezdenek meg azzal a céllal, hogy fordítsanak teljesítményükön” – olvasható FX nyilatkozata a Williams sajtóközleményében. „Nagy kihívás lesz, de türelmetlenül várom a kezdetét. Kiváló csapatuk van tehetséges szakemberekből, remélem, hogy együtt tudok működni majd velük és a felsővezetéssel, hogy kijelöljük a jövő irányát, ezzel pedig segítsük a csapatot ambíciója elérésében.”

„Nagy örömmel üdvözöljük FX-et a csapatban” – kommentálta a bejelentést Jost Capito is. „Első kézből ismerhetem műszaki kvalitásait, a sportban elért sikerei pedig magukért beszélnek. Egy hozzá hasonló kaliberű személy az eleve tapasztalt műszaki csapatunkban segíteni fogja a haladást a jövőt illetően kijelölt irányba és erősebbé teszi csapatunkat. Nem kételkedem benne, hogy tudása közreműködésével újabb fontos lépést tehetünk meg ambíciónk felé, hogy újra nyerjünk.”

Mint ismeretes, klasszikus értelemben vett egyszemélyi technikai vezetője Paddy Lowe 2019-es, botrányos menesztése óta nem volt a különítménynek, a feladatokat Doug McKiernan tervezési igazgató és Dave Robson járműteljesítményért felelős főmérnök osztotta meg egymás között. A mezőny végéről kitörni szándékozó alakulat új tulajdonosai nemrégiben Jost Capito személyében új vezérigazgatót neveztek ki a csapat élére, Simon Roberts megbízott csapatfőnököt pedig véglegesítették posztján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: