DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Meghalt Senna egykori csapattársa, Johnny Dumfries

A skót arisztokrata Johnny Dumfries néven versenyzett a Formula-1-ben és Le Mans-ban, ahol győzelmet is szerzett a Jaguarral. Aktív versenyzői pályafutása után Bute őrgrófja lett.

Különös történet a Formula-1-ben John Colum Crichton-Stuarté, Bute őrgrófjáé. Skócia egyik legrégebb arisztokrata családjának örököse hátat fordított tanulmányainak, hogy az autósporttal foglalkozhasson. Szobafestőként és a Williams teherautósofőrjeként teremtette elő a versenyzéshez szükséges tőkét, származását eltitkolva pedig a Johnny Dumfries nevet használta. Így nyerte meg 1984-ben fölényesen a brit Formula-3-as bajnoki címet.



Két évvel később, 1986-ban Ayrton Senna csapattársa volt a Lotusnál, míg azonban a brazil futamokat nyert, a skót csupán három pontot szerzett, közülük kettőt a Magyar Nagydíjon. Ez volt egyetlen Formula-1-es szezonja, 1988-ban viszont legnagyobb sikereként a Jaguart képviselve, Jan Lammers és Andy Wallace társaként megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt.

1993-ban apja halálát követően megörökölte Bute őrgrófjának titulusát, és a motorsporttal felhagyva családi kötelezettségeivel, vállalkozásaival és filantrópiával foglalkozott. Egy időben Skócia leggazdagabb emberei között tartották számon.

A Herald Scotland beszámolója szerint rövid betegséget követően hunyt el 62 éves korában. Nyugodjék békében!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: