DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Karanténban sem néz több F1-et a magyar

Hiába töltöttek otthonuk falai között 2020-ban a megszokottnál több időt az emberek, a magyarországi Formula-1-es nézettségi adatokon ez nem látszik meg. Világszinten eközben a Magyar Nagydíjat nézték a legtöbben.

Talán nem minden alapot nélkülöző a feltételezés, hogy a világjárvány által kiváltott lezárások miatt a vágyottnál hosszabb időt otthonukban ülő emberek többet néztek tévét, így nagyobb eséllyel kapcsolhattak a Formula-1-es közvetítésekre is, ám a nemzetközi és a magyarországi adatok sem támasztják ezt alá.

A FOM kiadott egy közleményt a 2020-as világszintű nézettségi adatokról, amelyből kiolvasható, hogy a világbajnokság versenyei átlagosan 87,4 millió nézőt ültettek a képernyő elé, ami 4,5%-os visszaesés az előző évhez képest. A csökkenésre azonban a Formula-1 kommunikációs irodája szerint egyszerű a magyarázat: mivel a futamhelyszínek kivétel nélkül Európára és a Közel-Keletre korlátozódtak, a közvetítés több piacra nem jutott el ideális idősávban. Érdekesség a Formula-1 sajtóirodája által közölt adatokban, hogy a 2020-as 17 futam közül a Magyar Nagydíj világszintű nézettsége volt a legmagasabb, amely 103,7 millió nézőt vonzott.

hgp



Magyarországon nem lehet takarózni a furcsa kezdési időpontokkal, a nézettség viszont így is folytatta az évek óta megfigyelhető csökkenő tendenciát a Nielsen által mért adatok szerint. 2014-ben még 820 ezer volt a szezon futamainak átlagos nézettsége a jogokat birtokló köztévében, az évről évre apadó szám azonban 2019-ben 447 ezer, a friss adatok szerint tavaly pedig már csak 433 ezer fő volt. A leglátványosabb a Magyar Nagydíj nézettségének zuhanása, amely a 2014-es 1,2 millióról hat év alatt 560 ezerre esett. (A Nielsen adataiban a nézettség a közvetítés percről percre változó nézőszámának átlagát jelenti.)

Az M4 Sporton az elmúlt évben is a Magyar Nagydíj volt a legnézettebb a szezon futamai közül – erről a vezető pozícióról letaszíthatatlan a Hungaroring. Az összes többi futamnál már félmillió fő alatti nézettséget mért a Nielsen. Bár a 2020-as számokat a sok új nagydíj miatt nehezebb összehasonlítani a 2019-esekkel, az mindenesetre elmondható, hogy az a tíz nagydíj közül, amelyeket az elmúlt két évben egyaránt megrendeztek, csak a Brit GP és az Abu Dhabi GP nézettsége nőtt valamelyest. A legalacsonyabb számokat pedig Magyarországon a visszatérő imolai pályán rendezett Emilia-Romagna-i Nagydíj produkálta 355 ezer nézővel.

A köztévé nézettségi adatainak folyamatos zuhanását nem lehet kizárólag az érdeklődés csökkenésével magyarázni, hiszen a műsorfogyasztási szokások változásának is komoly szerepe lehet ebben. A Nielsen kizárólag az F1-et az M4 Sporton követő nézők számát méri, így azok ebben nincsenek benne, akik bármi más módon – más tévécsatornán vagy például az interneten keresztül – követik a futamokat. Az M4 Sport azonban most először közzétett egy másik számsort is, amely azon nézők számát összesíti, akik a mediaklikk.hu weboldalon figyelték az F1-es futamok magyar adását. Eszerint a szezon során 29 és 41 ezer között mozgott azon egyedi felhasználók száma, akik elindították online az F1-es élő közvetítésüket. Ezen a listán a Magyar Nagydíj hajszállal a második helyre szorult, a legtöbb internetes F1-es nézője ugyanis a Grosjean-balesetről emlékezetes Bahreini Nagydíjon volt az M4 Sportnak, összesen 41 947.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: