DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Életem legjobb döntése volt a Ferrari”

Olaszként a Ferrarinál versenyezni sokak számára álomszerű. Giancarlo Fisichella mindössze öt F1-es versenyt teljesített a vörösöknél, pontot csak nehezen szerzett, mégis imádta az egészet.

A korábbi Formula-1-es pilóta a csúcskategóriás pályafutása végéhez közeledett, amikor lehetősége adódott vörös tűzálló overallt ölteni. 2009-et írtak, és Felipe Massa sérülése miatt a szezon utolsó öt versenyére a Ferrari beugrót keresett, miután Luca Badoer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azt a 36 éves Giancarlo Fisichellát keresték fel, aki napokkal azelőtt épp egy óriási eredményt ért el aktuális csapatával.

 fisichella-portrait-ferrari



"Lehetetlen volt nemet mondani a Ferrarinak" - emlékezett vissza az olasz pilóta a Motorsportnak adott interjújában. "Különösen nekem, mert a karrierem végéhez közeledtem. Ez volt az egyetlen lehetőségem, hogy az F1-ben Ferrarit vezessek. Nehéz helyzetben voltam, mert akkoriban a Force India jól teljesített. Spában pole-t szereztem és második lettem. Még úgy is életem döntésének tartom a Ferrarit, hogy az utolsó öt versenyemen nem értem el velük jó eredményt."

Fisichella a 2009-es szezont a Ferrarival fejezte be, ahol a legjobb eredménye egy kilencedik helyezés lett. A csapat a következő idényre szerette volna megtartani őt tartalékversenyzőnek, de Fisichella versenyzésre vágyott, ezért maga mögött hagyta a száguldó cirkuszt. A Ferrarit azonban nem, a WEC-ben náluk folytatta pályafutását.

"Eljött az idő, hogy befejezzem. Volt lehetőségem folytatni az F1-ben, de nem a Ferrarival. Kisebb csapatban nem akartam maradni, hogy a 14-15-16. pozícióért harcoljak. Majdnem 37 éves voltam, és közel 230 nagydíjon álltam rajthoz. Nyertem néhány versenyt, szereztem pár pole-pozíciót, ezért azt gondoltam, ideje új útra térni. Elégedett vagyok a döntésemmel, nem bántam meg semmit. Lehetőséget kaptam arra, hogy a Ferrarival folytassam. Olasz vagyok, így nagyszerű velük versenyezni. Hiányolni kezdem a futamokat, ha egy hónapnál több időt töltök otthon."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: