DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„A McLaren Darth Vader volt és Luke Skywalker lett”

Filmes hasonlattal illusztrálta Zak Brown, milyen átalakuláson ment keresztül csapata. Mikor először járt Wokingban, szinte csupasz, szponzortalan autóval és lógó orrú kollégákkal találkozott.

Zak Brown 2016 novemberében csatlakozott a McLarenhez, melynek rövidesen – Ron Dennis leköszönése után – első számú vezetőjévé vált. Az amerikai arról beszélt, hogy a megelőző évek sikertelensége miatt egy nagyon mély gödörben levő csapattal találkozott, ahol a motiválatlanság volt az úr. Ebből a mélységből kellett kikecmeregni.

„Olyan csapathoz érkeztem, amely szinte minden területen hanyatlóban volt. Míg korábban olyan szponzorai voltak, mint a Vodafone, Johnnie Walker, GSK és ExxonMobil, ekkor szinte csupasz volt az autó. Ezt tükrözte, hogy a kollégák nagyon boldogtalanok voltak, lógó orrokat lehetett látni a műhelyben mindenütt” – mondta Brown a Motorsport-Totalnak nyilatkozva.



„Nem gondolom, hogy ezért egy egyén volt felelős, nem ujjal mutogatni akarok” – hangsúlyozta az amerikai, hogy az állapotokat nem Ron Dennis nyakába akarja varrni. Saját magát az egykori vezér barátjának és csodálójának tartja. Az egészségtelen környezethez a tulajdonosok belső harca vezetett, amely végül Dennis távozását eredményezte. Ahogy azonban elcsitultak a harcok, barátságosabbá vált a légkör. Brown filmes hasonlattal élt:

„A McLaren számomra olyan volt mindig, mint a Csillagok háborúja. Valamelyest Darth Vader vált belőlünk, de azóta inkább Luke Skywalkerre hasonlítunk” – mondta a vezérigazgató. Úgy érzi, az erőfeszítések gyümölcse lassan beérik.

„Mindenünk megvan, amire szükségünk lehet, a versenyzők, a csapatfőnök, a műszaki igazgató, az erőforrás, a szponzorok, a befektetők, a források. De a Mercedesnek is idő kellett, amíg lendületbe került és idáig jutott. Most azonban, hogy sikerült nekik, nehéz bárkinek utolérni őket. Úgy érzem, mi is jó lendületbe kerültünk, de még hosszú út vár ránk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: