DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton: Senna is egyedül állt a rendszerrel szemben, akárcsak én

Rámutatott egy hasonlóságra példaképe és saját pályafutásában a hétszeres bajnok. Felidézte, amikor George Floyd halála eszébe juttatta, egykor egy kis részt ő is kapott az erőszakból.

Nem titok, hogy Lewis Hamilton példaképe a háromszoros világbajnok Ayrton Senna, akit már 2015-ben utolért, azóta pedig jócskán maga mögött hagyott vb-trófeák számában. Hamilton számos hasonlóságot lát a brazil előd és saját karrierje között.

„A vezetésével, a sisakja színeivel, a szenvedélyével, ahogy beszélt és a győzelmeivel inspirált. Egyedül állt a rendszerrel szemben, amely nem volt mindig jó hozzá. Ezt én is megtapasztaltam a karrierem során, habár más okból kifolyólag. Annak idején azt gondoltam, én is versenyzővé akarok válni, mint ő, és eljutni az F1-be. Szerettem az autókat és azt gondoltam, ez a legszebb munka a világon” – mondta a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozó Hamilton.



Senna esetében Hamilton azokra a csatározásokra célzott, melyeket az FIA elnöke, Jean-Marie Balestre vívott a brazil pilóta ellen. Saját esetében a bőrszíne miatti hátrányos megkülönböztetés révén került a rendszerrel szembe: az egykori élmények miatt kampányol aktívan a feketék diszkriminációja ellen.

„Amikor láttam, hogy George Floydot megölték az USA-ban, az előtörő érzelmek emlékeztettek, hogy egy kicsi részt én is kaptam ebből az erőszakból a múltban, habár máshogyan. Ez pedig feltüzelt, rakétaként hatott a teljesítményemre. Mindent beleadtam a győzelem érdekében és most is keményen dolgozok, hogy igazság szülessen a társadalmi diszkriminációval szemben. Ezek az ügyek, hogy a közönség szeme elé kerüljenek, plusz erőt és löketet adtak a pályán. Nem csupán az újabb győzelem megszerzése hajtott, hanem az is, hogy egy nagyobb cél érdekében nyerjek” – beszélt rasszizmus elleni harcáról Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: