DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Button: Hogy Lewis-e a legjobb?

Korábbi csapattársa beszélt arról, hogy Lewis Hamilton mindenidők legjobb F1-es versenyzője, vagy sem - előkerült Alonso, Vettel, Fangio és Senna neve is a témában.

A PlanetF1 podcastjében arról kérdezték Jenson Buttont, hogy mit gondol Lewis Hamiltonról, a karrierjéről, a megítéléséről. Mint ismert, a két brit pilóta csapattárs volt a McLarennél és akkor Button bőven helytállt az akkor már világbajnok, de még a mercedeses "kivirágzása" előtt álló Hamiltonnal szemben - igaz, addigra már Button is behúzta 2009-es vb-címét. A fő kérdés az volt, hogy vajon Hamilton-e mindenidők legjobbja.

"Az egyértelmű, hogy ott van azok között, akik érdemesek rá. A Formula-1 egy elég szokatlan sportág, mert alapvetően csapatsport, ami akkor is bebizonyosodott, amikor George Russell ülhetett be a Mercedes autójába" - mondta Button a témáról. "Ő alapesetben a 15-16. helyre kvalifikálja magát a Williamsszel, aztán hirtelen második lett, közel járt Valtteri Bottashoz és ahhoz, amit Lewis az előző futamon csinált. Majd a versenyen George megelőzte Valtterit és volt pont, amikor kilenc másodperccel vezetett előtte. Szóval elég nehéz megítélni, hogy ki a legjobb pilóta, mert itt egy csomagról van szó."

00117012_343



"Ehhez kell az autó, kell a pilóta, kell a stratégia, biztosítani kell, hogy minden szerelő megfelelően végzi a munkáját, kell hozzá a jó bokszkiállás. Ez egy csapatteljesítmény és én emiatt imádom a Formula-1-et. Viszont amikor elkezdjük összehasonlítgatni a pilótákat, hogy itt többet vagy kevesebbet számít az autó, akkor azok értelmetlenné válnak, mert ezeket sosem tudjuk megválaszolni. Az viszont egyértelmű, hogy Lewis egyike a legjobbaknak, akik valaha vezettek a Formula-1-ben" - magyarázta Button.

"Nem lehet őt Fangióhoz, vagy Sennához hasonlítani, csak azokhoz, akik ellen versenyez, de akkor is ott van, hogy más az eszköze. Oda lehet tenni Fernando Alonso és Sebastian Vettel mellé. Azt gondolhatjuk, hogy Sebnek furcsa éve volt, de neki is ott a helye a nagyok között, hiszen egy négyszeres világbajnok. Nehéz ez, de mondjuk egy körön valószínűleg Lewis a leggyorsabb - viszont egy futam nem egy körből áll, szóval sok pilótát meg kell említeni. Lewisnak voltak megkérdőjelezhető manőverei a pályán, de én mindig szerettem benne, hogy nagyon egyenes. Nagyszerű versenyző kerék a kerék ellen és semmit nem tesz, ami szabálytalan, tisztán versenyzik" - folytatta a brit.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: