DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rövidebbek lesznek a szabadedzések már 2021-ben

Kisebb mértékben, de változtatnak a nagydíjhétvégek formátumán: a két pénteki szabadedzés hosszát egy órára redukálják az eddigi 90 percről.

A Formula-1-es versenyhétvégék eddigi menetrendjében két pénteki (a Monacói Nagydíjon csütörtöki) 90 perces, valamint egy szombati 60 perces szabadedzés szerepelt. Több forrás – köztük a Motorsportweek – beszámolója szerint a jövőben minden szabadedzés egységesen 60 perces lesz. Az F1 és FIA egyelőre nem erősítette meg a változást.



A 2021-es sportszabályzat 32.1-es cikkelye így módosult: „Két szabadedzés (P1 és P2), mindegyik egy óra hosszú és legalább két és fél óra szünettel közöttük, zajlik az esemény második napján.”

Egy további kisebb változás arra vonatkozik, hogy a második edzés vége és a harmadik edzés kezdete között legfeljebb 19 óra telhet el. Ez a szabály eddig 18 és fél óráról szólt.

A változás értelmében az összes edzésidő negyedével, 240-ről 180 percre rövidül. Elképzelhető, hogy jövőre is lesznek kétnapos versenyhétvégék, hasonlóan a 2020-as Emilia Romagna-i Nagydíjhoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: