DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Újabb százmilliós veszteség a Formula-1-ben

A harmadik negyedévben újraindultak a versenyek és végre lett bevétele az F1-nek. A zárt kapus futamok miatt azonban ez az időszak is ráfizetéses lett: 2020-ban 400 millió dollár mínusznál tart a Liberty.

A Liberty Media közzétette harmadik negyedéves pénzügyi jelentését a Formula-1-ről. A világbajnokságnak végre, a megrendezett versenyeknek köszönhetően – a júliustól szeptemberig tartó időszakban tízet tartottak – volt érdemi bevétele, 597 millió dollár folyt be a kasszába. A kiadások levonása után azonban a tulajdonos így is veszteséget könyvelt el, 104 millió dollár a deficit.

Az első két negyedév a koronavírus hatásai miatt szinte nulla bevételt termelt. A Q1-ben csupán 40 millió dollár folyt be (152 millió volt a veszteség), a Q2-ben, amikor egy átlagos évben a szezonkezdetnek köszönhetően a sportág jelentős bevételt termel, mindössze 24 millió dollárt tettek ki a bevételek (136 millió dollár veszteséggel). A Formula-1 tehát 2020-ban már 392 millió dollár ráfizetésnél tart.



Összehasonlításként a 2019-es Q3 adatai: 633 millió dollár bevétel és 44 millió dolláros profit. A magyarázat – annak ellenére, hogy tavaly a harmadik negyedévben csak hét versenyt volt – a zárt kapus és csökkentett nézőszámú futamokban keresendő:

„Az elsődleges F1-es bevétel csökkent, elsősorban a korlátozott versenybevételek mellett, annak okán, hogy a rajongókat egy kivételével minden versenyről kizárták a harmadik negyedévben” – olvasható a jelentésben. Az F1 kiemelte azt is, hogy mivel 22 helyett 17 versenyt tartanak idén, a közvetítési díjak és szponzori bevételek éves összege is alacsonyabb lesz: a partnerekkel kénytelenek voltak módosítani az eredeti szerződésekben foglalt feltételeken a különleges helyzet miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: