DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Ferrari teljesen átépíti az autója farát

Szabálymódosítások miatt 2021-ben kritikus szerepet kapnak az F1-es autók hátsó fele, ezért a Ferrarinál úgy érzik, ezt fejlesztve sokat léphetnek előre. Az új motoron is javában dolgoznak.

Bár a koronavírus okozta gazdasági mélyrepülés miatt az F1 jövőre is az idei konstrukciókkal fog versenyezni, néhány technikai szabálymódosításra azért fel kell készülnie a csapatoknak. A Ferrari vezetősége úgy döntött, ezeket kihasználva próbál meg visszakapaszkodni az élmezőnybe. A felépülési fázisban kulcsszerepet kap az autó hátsó felének újratervezése, amivel sokat nyerhetnek.

ferrari-monza-20201



„Átdolgozzuk az autó hátulját” – árulta el az Autosprint olasz kiadásának Simone Resta, a karosszéria fejlesztéséért felelős szakember. „Meglátásaink szerint ez az a terület, ami 2021-ben nagyobb mozgásteret ad az aerodinamikai és a karosszériát érintő fejlesztésekhez. Továbbá ezt a területet érinti az FIA szabálymódosítása, ami az aerodinamikai terhelés csökkentését, ezáltal a gumik kímélését célozta meg. Ennek következtében mindenki veszít a leszorítóerőből. Kulcsfontosságú lesz ebből minél többet visszaszerezni. Emiatt gondoljuk azt, hogy az autó hátuljára érdemes elhasználnunk a tokeneket” – idézte a Motorsport.

Hogy a költségeket ebben a nehéz időszakban kordában tartsa, az F1 2021 végéig fejlesztési tokenrendszert vezetett be. A csapatok ezekből csak egy bizonyos mennyiséget használhatnak el, így jól át kell gondolniuk, mely területre szánják azokat. A Ferrari emiatt úgy gondolja, a fejlődési ütemük emiatt a vártnál lassabb lesz.

„Kisebb a mozgásterünk, mint gondolnák. A motort szabadon fejleszthetjük a tél során, de 2021 első versenyétől kezdve befagyasztják azt, így többé nem nyúlhatunk hozzá. Az aerodinamikát az alatta húzódó váz befolyásolja. Erre úgy kell gondolni, mint egy ruhára – a test alakja befolyásolja a végeredmény formáját. E korlátozások miatt nehéz lesz egyetlen szezon alatt ledolgozni az élmenőkhöz mért lemaradásunkat” – tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: