DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottas pályacsúcsa, a Ferrari meglepetése

Az Eifel Nagydíj első igazi szabadedzésén Valtteri Bottas pályacsúccsal nyitott, a Ferrari pedig meglepetésre mindkét autóval az első ötben végzett. Szoros a mezőny a hideg pályán.

A tegnapi nedves, ködös időjárás már a múlté, ma napsütéssel fogadta a mezőnyt a Nürburgring. Bár a nyolc fokos levegőhőmérséklet felkészülés és versenyzés szempontjából sem mondható kedvezőnek, de két kihagyott edzés után ma legalább pályára hajthattak az autók. Az első félóra a tapogatózásról, a körülmények felméréséről szólt, miközben a délután híre is napvilágot látott: Lance Stroll rosszullét miatt kihagyja az edzést, a csapata pedig Nico Hülkenberget rendelte be a helyére. 

bot-eifel-20201



A második félidőben George Russell hibája hívta fel a figyelmet egy kockázatra: a brit az egyik gyorskörén a vizes fűre csúszott, ahol hosszú másodpercekig tehetetlenül, minimális lassulással korcsolyázott. Végül megúszta ütközés nélkül.

Takuma Sato 2004-es pályacsúcsa 25 perccel a vége előtt dőlt meg, miután Esteban Ocon 1:27,634-et futott. Ekkor kezdtek záporozni a köridők: a franciát rövid időn belül Lando Norris, Daniel Ricciardo, Max Verstappen és Valtteri Bottas is túllicitálta. Az óra végül 1:26,225-nél állt meg, a finn mögé pedig csapattársa, Lewis Hamilton sorolt be. A Ferrari az edzés legvégéig kivárt a legjobb körökkel, akkor azonban Charles Leclerc a harmadik, Sebastian Vettel az ötödik helyig felkapaszkodott. Közéjük Verstappen ékelődött be. A középmezőnyben hasonlóan erősnek tűnik a Renault és a McLaren, a két csapat között kiélezett csata várható.

Bár az erőviszonyokat hatvan perc alatt nagy feladat lenne felállítani, egy dolog biztos: a gumimelegítés kritikus pontja lesz az időmérő edzésnek. A 15-17 fokos aszfalton Verstappen például már a kivezető körén szemcsésedésre panaszkodott, így a Mercedes DAS-rendszere most nagy szolgálatot tehet a címvédők számára.

Az Eifel Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye:

 eifel-fp3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: