DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Vettel: A második futamok túl kiszámíthatóak lehetnek

Számos újdonsághoz kell alkalmazkodnia a Formula-1-es mezőnynek az idei szezonban, ezek egyike az egymás után két futamot is rendező pályákon való ténykedés. Sebastian Vettel szerint ez egyedülálló lehetőség arra, hogy a csapatok még magasabbra emeljék a szintet.

A koronavírus-járvány nyomán nyáron még biztosan nem fog olyan gördülékenyen menni az utazás a világban, ahogy az egy olyan rengetes helyszínt meglátogató sport, mint a Formula-1 számára nélkülözhetetlen. Emiatt született meg az a kényszermegoldás az átdolgozott versenynaptár kialakításakor, hogy az újraindulás első hónapjait kizárólag Európában teljesítik, és itt is lesznek olyan pályák, amelyek az egyszerűség kedvéért hét nap különbséggel két nagydíjhétvégét is lebonyolítanak. Így lesz előbb egy Osztrák, majd egy Stájerországi Nagydíj a Red Bull Ringen, később pedig a Brit Nagydíjat a 70. Évfordulós Nagydíj követi Silverstone-ban - és előfordulhat, hogy további duplázó helyszínek is lesznek még az év során, hiszen Sanghaj és Szahír kapcsán is felmerült már ez.

vettel



A Formula-1-ben sohasem volt még példa ilyesmire, egy évben egy pálya legfeljebb egy nagydíjhétvégét rendezett, így a csapatok az ismeretlenbe ugranak ezzel az új felállással. Pontosabban mondva éppen az ismertbe ugranak, hiszen a második versenyen annyira friss és releváns adataik lesznek a pályáról, amit semmilyen teszt nem tudna nyújtani. Sebastian Vettel szerint pedig ez meg is fog látszani abban, ahogy a csapatok menedzselik majd a július 12-i Stájerországi Nagydíjat.

"Nincs tapasztalatom arról, hogy milyen egyetlen héttel később visszatérni ugyanarra a pályára egy második versenyre - pedig már elég régóta benne vagyok a szakmában!" - mondja a Ferrari weboldalán a négyszeres világbajnok. "Gyanítom, hogy a tökéletesség szintje még magasabb, a hibák száma még alacsonyabb lesz. Hiszen lehetőségünk lesz arra, hogy kiértékeljük az előző verseny tapasztalatait, a stratégiát, és hét nap múlva kapunk egy új esélyt, hogy még jobban csináljuk ugyanazt. Először fog ilyen megtörténni a sportban, így kíváncsian várom, mi sül ki belőle."

Mindenesetre ha az időjárás mindkét hétvégén száraz marad, valóban érdekes lesz összehasonlítani az egyazon pályán lefutott két versenyhétvége adatait: mennyit javul a pole-pozíciós idő, mennyivel hatékonyabbak lesznek a stratégiák, hogyan változik a kiesők száma egyik hétről a másikra...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: