DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Hamilton: Muszáj versenyeznünk Afrikában!

Nemcsak a fekete életeknek, hanem a fekete kontinensnek is számítania kellene a Formula-1-ben Lewis Hamilton szerint, aki idei céljaként már nem is a bajnoki címet, hanem egy annál magasztosabb küldetést nevezett meg.

ham



Amióta az Egyesült Államokban kirobbant, majd elindult világkörüli útjára a rasszizmust elítélő, a sokszínűség mellett kiálló Black Lives Matter kampány és tüntetéssorozat, a Mercedes világbajnok pilótájának nem nagyon van olyan megszólalása, amelyben ne tenne említést az ügyről - részben afroamerikai származása miatt ugyanis fontosnak érzi, hogy a Formula-1-ben ő legyen a téma aktivistája. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor a Mercedes főszponzora, a Petronas szezonnyitó videót forgatott a csapat két pilótájával, amelyben Hamilton és Valtteri Bottas rajongói kérdésekre válaszoltak. A videóban erősen érződött a kontraszt a két versenyző között: míg Bottas megszokott, rövid és tömör válaszokat adott, végig az autóversenyzés terminológiáján belül maradva, addig Hamilton hosszú gondolatmeneteket futtatott le, amelyek szinte mindig ugyanarra futottak ki. Amikor pedig megkérdezték, legszívesebben milyen új helyszínre vinné a Formula-1-es versenyzést, azonnal le is csapta a magas labdát:

"Ez könnyű: Afrikába! Nagyon fontos, hogy visszatérjünk oda. A Formula-1 sok országba ellátogat, de nem igazán hagy semmit maga után. A sportnak meg kell változnia, hogy olyan dolgokat hagyjon hátra a meglátogatott országokban, amikkel segíti a helyi közösséget. A legfontosabb, hogy újra rivaldafénybe helyezzük Afrikát, és bemutassuk, mennyire csodálatos hely is. A versenyt pedig ott kell megtartani, ahol az esemény nem a pénzről, hanem az emberekről szól. Ennek megvalósulásáért is küzdök" - fogalmazott a hatszoros világbajnok. Afrikában eddig csak két ország, Marokkó és a Dél-afrikai Köztársaság rendeztek F1-es futamot, és legutóbb 1993-ban, Kyalamiban fogadta a bajnokságot a kontinens.

Egy másik kérdésre, amely azt firtatta, mit tekint legfőbb kihívásának egy olyan szezonban, amely rendkívüli lebonyolítás mellett zajlik, és amelyben esélye van a Formula-1 történetének legsikeresebb versenyzőjévé válni, a brit szintén nem a papírforma-választ adta.

"Számomra a legnagyobb kihívást idén nem is feltétlenül a bajnoki cím jelenti. Ez nem egy átlagos év. Napjainkban megnyílt a lehetőség a változásra, és az én versenyem arról szól, hogy támogassam ezt. Az én versenyem a sokszínűségért és az elfogadásért zajlik.  Mindazokért versenyzek, akik úgy érzik, hogy nem hallatszik el elég messzire a hangjuk. Én pedig próbálom mindezt akkora hanggal tenni, amekkorával csak tudom, hogy ezzel is előremozdítsam a változást. És ezt csak akkor tudom megtenni, ha benne élek ebben a közegben, az autósportban, és belülről tudom megindítani a folyamatot. Majd pedig azt szeretném, hogy mindez tovagyűrűzzön más iparágakra. Szóval röviden összefoglalva ez a célom!" - ismertette.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: