DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Jönnek a szivárványos halók a Formula-1-be

A várva várt szezonkezdet előtt egy új kampányt indított a Formula-1, amelyben a társadalmat ma leginkább foglalkoztató két jelenség, a koronavírus-járvány és a rasszizmus elleni harc mellett áll ki. Ennek jegyében szivárványok jelennek meg az autókon.

Noha a világ különböző pontjain a népesség eltérő etnikai összetétele miatt eltérő fontossággal bír a rasszizmus elleni küzdelem, az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban ennek jegyében kirobbant országos tüntetéshullám hatása a nyugati civilizáció nagy részére kiterjedt, más nagyvárosok lakói és világmárkák is szolidaritást vállaltak a világ számos pontján még mindig hátrányos megkülönböztetéssel sújtott színesbőrű közösséggel. A Formula-1-ben az apai ágon afroamerikai származású Lewis Hamilton volt a történtek fő szószólója, elmarasztalva a sportágat amiatt, hogy nem cselekszik, nem mutat együttérzést ebben az ügyben, amit a Mercedes pilótája szívügyének érzett.

image



Nos, Hamilton kritikái meghallgattattak, a Formula-1 két héttel a 2020-as szezonkezdet előtt elindította a #WeRaceAsOne (Egyként Versenyzünk) nevű kezdeményezést, amely hitvallása szerint a sportot és egyéb globális közösségeket napjainkban leginkább érintő problémák, vagyis a faji megkülönböztetés és a koronavírus-járvány elleni harcot hirdeti.   

A sport által ebből az alkalomból kiadott közlemény azt is ecseteli, miben fog megtestesülni ez az új összefogás: a jövő hétvégi Osztrák Nagydíjtól kezdődően #WeRaceAsOne hashtag mellett szivárványszimbólumok is feltűnnek majd az F1-es versenyautókon – azért esett a választás a szivárványra, mert az elmúlt hetekben ezt vált a faji sokszínűség nemzetközi jelképévé. A csapatok közül elsőként a McLaren mutatta be, hogy az ő autóik hogyan is fognak kinézni ezen új elköteleződés fényében, a halóra felfestett szivárvánnyal pedig igen látványos módját választották az üzenet továbbításának. Azt egyelőre nem tudni, a többi csapat autóinak mely része öltözik ilyen tarka festésbe.

mclaren-rainbow

Továbbá az F1 egy munkacsoportot is létrehoz a kezdeményezés nyomán, amelynek feladata az lesz, hogy meghallgasson minden véleményt a paddockban és azon kívül, és ezek alapján javaslatot tegyen arra, hogyan javíthatná a diverzitást és a lehetőségekhez való hozzáférést a Formula-1 minden szintjén.

Jean Todt, az FIA elnöke a korábban általa beharangozott, a sport új éráját meghatározó New Deal egyik első lépésének nevezte a #WeRaceAsOne kezdeményezést, hiszen olyan átfogó megújulást szeretne meghonosítani az F1-ben, amely az egészség, a biztonság, a környezetvédelem, az oktatás, egymás elfogadása és a diverzitás területeire is kiterjed.

A közlemény kihangsúlyozza, a tematika nem csupán egy hétre vagy egy évre szól, a sport ki fog állni ezen elvek mentén akkor is, amikor a fentebb citált problémák eltűnnek a szalagcímekből. A szivárványjelkép pedig az idei szezon egészére az autókon marad.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: