DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Óriási, 1200 fős leépítés a McLarennél

Eddig drasztikus spórolással próbálkozott a McLaren Csoport, de a vállalat kénytelen behódolni a koronavírusnak: nem maradt más választás, csak a munkahelyek tömeges megszüntetése, az F1-es részlegen is.

Megszenvedte az autóipart és motorsportot is sújtó világjárványt a McLaren Csoport: kedden bejelentették, hogy az összesen 4000-ből várhatóan 1200 munkahelyet szüntetnek meg a különböző részlegeken, így az autóipari és technológiai ágazatban, valamint a versenycsapatban. Az F1-es részlegen az Autosport információi szerint körülbelül 70 alkalmazottat építenek le 800 dolgozó közül.

„Mélységesen sajnáljuk, amilyen hatást ez az újraszervezés gyakorolni fog munkatársainkra, különösen ideértve azokat, akiknek a munkáját érinti” – mondta Paul Walsh, a McLaren Csoport nemrég kinevezett ügyvezető elnöke. „Lázasan dolgoztunk azon, hogy ezt a lépést elkerülhessük, drámai költségcsökkentő lépéseket vezettünk be minden területünkön, most azonban nem maradt más választásunk, csak munkaerőnk csökkentése.”



Az említett lépések közé tartozik, hogy a McLaren első csapatként élt a brit kormány által nyújtott pénzügyi segítséggel: a fizetett szabadságra küldött dolgozók bérének 80 %-át állta az állam. A két pilóta, Carlos Sainz és Lando Norris fizetéscsökkentést vállaltak. Hosszabb távon ezek az intézkedések sem voltak elegendők, hogy az alkalmazottak munkahelye megmaradjon.

A Formula-1-es részlegen történt leépítést a szponzori pénzek és egyéb bevételek kiesése okozza, de tényező a 2021-ben bevezetendő költséglimit – várhatóan 145 millió dollár – is, amely valószínűleg a nagyobb istállókat mind a létszám csökkentésére fogja kényszeríteni.

„A McLaren Racing támogatója volt a 2021-es új költséglimit bevezetésének, amely fenntartható üzleti alapot biztosít a csapatoknak, és versenyképesebb sportot eredményez. Habár ennek jelentős hatása lesz F1-es csapatunk formájára és méretére, megkezdjük a szükséges intézkedéseket, melyeket a limit működése igényel, hogy a jövőben újra a futamgyőzelmekért és a bajnoki címekért indulhassunk” – mondta Walsh.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: