DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Az FIA forródrótot létesített a csalások ellen

Minden eddiginél könnyebbé vált a visszaélések és a szabálytalanságok bejelentése az F1-ben, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség egy 0-24-ben elérhető „besúgóvonalat” hozott létre.

Az FIA az autósport integritásának megerősítése érdekében hozott létre forródrótot, amely használatával a szivárogtatók anonim módon jelenthetnek szabályszegést, vagy arra utaló jeleket a szövetségnek. A vonalon a hét minden napjának 24 órájában bejelenthetők pénzügyi, etikai és doppingolással kapcsolatos szabályszegések.

f1-grid-20193



Az FIA közleménye szerint „bárki használhatja a rendszert, amennyiben valós, megbízható, és dokumentált bizonyítékkal rendelkezik a szabályszegéssel kapcsolatban.” Az FIA cserébe garantálja a szivárogtató személyének aninimitását. Azt azonban világosan kijelentették, hogy csak „helyénvaló, és dokumentált” bejelentéseket fogadnak. „Bármilyen szabálysértéssel kapcsolatos bejelentést csak a jó szándék vezérelhet. A bejelentőnek bizonyítania kell, hogy amit állít, az valóságos, pontos, és bizonyítékkal is alá tudja támasztani az állítását.”

A visszaéléseket komoly szankciókkal sújthatják, akár büntetőeljárást is indíthatnak az ellen, aki rossz szándékkal, vagy valótlanságot állítva használja a rendszert. Tavaly az FIA egyik vizsgálatának szintén egy szivárogtató volt a katalizátora, aki a Ferrari 2019-es motorjával kapcsolatban osztott meg részleteket a Nikolas Tombazis által vezetett kivizsgáló csapattal.

A forródrót felülete ezen a linken bárki által elérhető.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: