DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Összeolvasztaná az F1-et és az FE-t Vergne

A mindkét sorozatot jól ismerő pilóta legvadabb álmaiban egy olyan elektromos F1-et képzelt el, ami részben utcai, részben klasszikus épített pályákon is megfordul a világ legjobb pilótáival.

Egy extrém ötletét osztotta meg a nagyvilággal Jean-Eric Vergne a Motorsporttal beszélgetve. Az F1-et is megjárt, jelenleg FE-ben versenyző pilóta az autósport jövőjét taglalva vetette fel az elképzelését, miszerint a két, egymástól jelentősen eltérő formulaautós szériának akár közös jövője is lehet.

 f1-start-brazil1



„Versenyzőként nem azt szeretném, hogy a Formula-E átvegye a Formula-1 helyét, hanem azt, hogy egy napon összeolvadjanak, mivel a Formula-E-ben olyan sok gyártó jelen van, és a Formula-1-ben is vannak fontos résztvevők. Szóval egy elektromos Formula-1-et, vagy hívjuk akárminek, ami az általunk ismert, vagy azoknál kicsit nagyobb utcai pályákon versenyez, aztán a szezon másik felében olyan helyszíneken fordul meg, mint Brazília, Abu Dhabi és Szingapúr. Rendezzünk tíz versenyt az FE-ben, majd tíz versenyt az F1-ben ugyanazokkal a pilótákkal – az elképesztő lenne. Nem tudom, valaha is összejönne-e, de versenyzőként ez az álmom” – magyarázta a francia.

Ha kicsit is komolyan vesszük és elképzeljük Vergne felvetését, akkor olyan buktatókat találunk, amik megakadályoznák az összeolvadást. Elég csak az F1 büszkeségére és imidzsére gondolni. A királykategória egy évtizedes múlttal rendelkező sorozat, ami nem szívesen hagyná maga mögött meglévő értékeit egy modern, alternatív felfogású versenyszéria kedvéért. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: