DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Már Silverstone-ban is kérdéses a futamrendezés

Három hónap távlatából is pesszimista nyilatkozatokat hallhatunk a silverstone-i pálya vezetőségéből a Brit Nagydíj eredeti időpontban való megrendezése kapcsán. Ezt a versenyt követően pedig már a Magyar Nagydíj jön.

A jelenleg érvényben lévő versenynaptárban a hungaroringi forduló augusztus 2-i időpontjával a negyedik helyen szerepel, csak a Paul Ricard-i, a Red Bull Ring-i és a silverstone-i állomás előzi meg a sorban. Egyelőre persze semmi sem biztos a menetrendben, hiszen Európán egyelőre csak lassan enyhül a koronavírus-járvány szorítása, mindenesetre most a sorban harmadikként elhelyezkedő brit pályától érkezett egy aggodalmas kommentár, méghozzá Derek Warwicktól, aki hat éven át volt a létesítményt igazgató BRDC elnöke, 2017 óta pedig alelnöki posztot tölt be. Pedig nemrég még olyan ötlet is felmerült a vezetőségtől, hogy szükség esetén akár két futamot is rendezhetnek a szezonban, ám jelenleg a július 19-i időpont sorsa is kérdéses.

00119014_835



„Nehezen fogja érinteni Silverstone-t, ha nem tartjuk meg a futamot. És azt hiszem, nem úgy néz ki, hogy le tudjuk győzni ezt a dolgot július közepéig, ezért azt valószínűsítem és remélem, hogy egy későbbi időpontban megrendezhetjük majd” – mondta a Racefansnak adott interjúban Warwick a járványra utalva, ami mostanáig 88 ezer regisztrált fertőzöttet és 11 ezer halálos áldozatot szedett az Egyesült Királyságban.

Warwick azonban mégis szerencsésnek látja a helyzetet abban a tekintetben, hogy a pálya pénzügyileg már sokkal stabilabb lábakon áll, mint néhány évvel ezelőtt, így legyen bármi is az idei futam sorsa, véleménye szerint Silverstone képes lesz magánál tartani a Brit Nagydíj rendezési jogát – amire tavaly kötött új szerződést a Liberty Mediával.

„Ha ez tíz évvel ezelőtt történt volna, de akár csak öt évvel ezelőtt is, a BRDC nem tudta volna kezelni a helyzetet. Az elmúlt öt év során azonban sokat javult a helyzet. Most már elegendő pénzük pihen a bankban, ha pedig egy későbbi időpontban meg tudjuk rendezni a nagydíjat, akkor gyaníthatóan elég nagy része befolyik annak a pénznek, amit egyébként elveszítettünk volna.”

A 146 F1-es nagydíjon is rajthoz állt Warwick mindannak ellenére bizakodó, hogy Silverstone nem kötött biztosítást a pár hónapja még igen valószínűtlen eshetőségnek tűnő járvány okozta törlésre, míg az ország egy másik nagyszabású sporteseménye, a wimbledoni tenisztorna például igen, így azon rendezvény szervezőinek komoly kártérítési összeg üti majd a markát a már bejelentett törlés nyomán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: