Steward
Balogh Tamás
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. május 26. kedd
F1

Kétmillió eurót veszít egy elmaradt futammal egy középcsapat

A legrosszabb eshetőséggel is számol az Alpha Tauri csapatfőnöke, Franz Tost: ha idén nem lesz egyáltalán verseny a Formula-1-ben, gazdasági katasztrófa vár rájuk.

A Formula-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn júliusi, zártkapus szezonkezdésben és 19 megtartott nagydíjban bízik, de nyilvánvaló: minél tovább tolódik a rajt, annál több futam fog végleg elmaradni idén. Ami a csapatok számára bevételkiesést jelent, hiszen a rendezési díjakból ők is részesednek. Az Alpha Tauri feje, Franz Tost számszerűsítette, mekkora összegről van szó.

„Ha júliusban elkezdünk versenyezni, akkor egy monokli marad a szemünk alatt. Ha nem kezdünk, kritikus állapotba kerülünk. Ahányszor kihagyunk egy nagydíjat, másfél-kétmillió euróba kerül. Ha az év során semmi nem történik, nagyon súlyos helyzetben leszünk. Ha nincs bevétel, az nyilvánvalóan gazdasági katasztrófa” – mondta a Motorsport-Totalnak Tost, a legrosszabb forgatókönyvet is felvázolva.

 Az Alpha Tauri – a többi istállóhoz hasonlóan – várakozó állásponton van, a csapat egyelőre teljes sötétségben tapogatózik, milyen bevétellel kalkulálhat: „Csak a Liberty Media adhat nekünk kiindulópontot. Ők felelnek a szponzoroktól, televíziós jogokból, szervezőktől származó bevételért, amelyet aztán szétosztanak köztünk. Ha nem tudnak mit felosztani, mi sem nagyon tudunk miből költeni. Most várunk.”

„Várnunk kell, hogy lássuk, milyen versenyek lesznek megtartva, milyen bevételekre számíthatunk, és mi a helyzet a szponzorokkal” – emlékeztetett arra Tost, hogy a támogatók megléte sem kőbe vésett, ők is kerülhetnek rossz pénzügyi helyzetbe, ami visszalépésre kényszeríti őket. „Maradnak, eltűnnek? Milyen lesz összességében a gazdasági helyzet? Szembesülnünk kell a realitással, hogy hol állunk gazdaságilag, aztán leülnünk, és átgondolni: ez a kihívás vár ránk, és ehhez csak ennyi pénzünk maradt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?