DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Le kellene-e mondaniuk a pilótáknak a fizetésük egy részéről?

Több futballcsapatnál sem veszik fel a pénzüket a játékosok a koronavírus-világjárványra való tekintettel, de vajon ugyanezt meg kellene-e lépniük az F1-es mezőny tagjainak?

A koronavírus-járvány miatt már összesen nyolc futamot töröltek vagy halasztottak az idei Formula-1-es naptárból, s ahogy telik az idő, egyre valószínűbb, hogy a tervezettnél jóval kevesebb versenyt tudnak majd megrendezni 2020-ban. Márpedig ez a csapatoknak is komoly bevételkiesést jelent: Helmut Marko Red Bull-tanácsadó szerint öt verseny lefújásával 100 milliót bukhatnak az istállók.

f1-pilotak-2020



Több nagy labdarúgócsapatnál a játékosok úgy döntöttek, nem veszik fel a fizetésüket a kieső hónapokban, és felmerülhet, hogy esetleg az F1-es pilóták is megléphetnék ezt. Amikor a már visszavonult Jenson Buttonnak feltették ezt a kérdést a Sky Sports videós podcastjában, a 2009-es világbajnok brit így vázolta a helyzetet: 

„Trükkös téma ez. Hat-hét olyan pilóta van, aki igazán sokat keres. A mezőny többi része viszont nem, illetve nyilván van néhány olyan versenyző, aki viszi magával a pénzt a szponzorokon keresztül, és így kap fizetést. Viszont vannak néhányan, akik extrém mennyiségű pénzt kapnak, ez nőtt is azóta, hogy én az F1-ben versenyeztem.”

„Nagyon sok pénz ez, de mindig nehéz. Ezzel a fizetéssel ajánlottak szerződést neked, és most azt kellene mondanod, hogy lemondasz róla a csapat javára. Ennek kellene történnie, de a versenyzők teljesen máshogy gondolkodhatnak. Talán ezt is bele kellene venni a költséglimitbe, mert te határozhatod meg, mennyit fizetsz a pilótádnak, de aztán lehet, hogy alulmaradsz a fejlesztésekben. Trükkös kérdés ez.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: