DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Öt sztori, ami meghatározhatja a 2020-as évek F1-ét

A 2010-es évek Vettel és Hamilton sikerszériáiról, Alonso szenvedéséről és még sok másról szóltak - na de mi lesz a középontban 2020-tól? Íme öt dolog, amire figyelni kell.

A Formula-1 hivatalos weboldala emelt ki öt olyan sztorit, amire valószínűleg majd visszaemlékezhetünk akkor, amikor 2030-ba lépve visszatekintünk a 2020-as évekre. Most, 2020 februárjában egyiket jobban várjuk, mint a másikat.

Hamilton rekorddöntése

Már most, 2020-ban megtörténhet mindez, de a hírek szerint itt még nem ér véget Lewis Hamilton F1-es pályafutása, úgyhogy új rekordok írására is sor kerülhet. A szezont hét győzelemmel és egy világbajnoki címmel "rövidebben" kezdi meg Michael Schumacherhez képest, de a következő években gyakorlatilag a német összes csúcsát átadhatja a múltnak: leggyorsabb körök, dobogók, élen töltött körök, első sorok, pontszerzések, stb. A 2020-as évek lehetnek azok, amelyek során Hamilton egyértelműen Schumacher elé kerül.

Egy új korszak

2021-től jön az új szabályrendszer, jön a költségsapka, mindent annak szentelnek, hogy jobb futamokat láthassunk. Vajon tíz év múlva úgy tekintünk vissza erre, mint az F1-et megmentő, új, csodás korszakot megnyitó évre? Nagyon reméljük - ezen felül lesznek majd új motorszabályok, az évtized végére pedig karbonsemlességet terveznek, az is a 2020-as évek egyik ismérve lehet.

2020_1



A Verstappen-Leclerc csata

Volt Alonso-Vettel, Hamilton-Rosberg, majd Hamilton-Vettel párharc is a 2010-es években, a következő évtizedre viszont a legtöbben azt várják, hogy szezonokon átívelő, késhegyre menő küzdelmet vív majd egymással Max Verstappen és Charles Leclerc. Ebből 2019-ben kaphattunk már némi ízelítőt, sokak szerint viszont a két fiatal gigász még csak most fog majd igazán egymásra hangolódni - mindketten aláírtak már jelenlegi csapatuknál a következő évekre, jó eséllyel mindig vb-esélyes autóban fognak ülni, minden adott ahhoz, hogy ez legyen az évtized meccse.

Az aranygeneráció beérése

Leclerc és Verstappen mellett Alex Albon, Lando Norris és George Russell is parádésan kezdte F1-es pályafutását, az újoncév után pedig 2020-tól kezdve ők is a bajnoki címért szeretnének harcolni - egyelőre aligha fognak, de Albon már most is élcsapatnál versenyez, Norris sem ül rossz autóban, Russellért pedig minden bizonnyal hamarosan szintén kapkodni fognak. Beszélhetünk még Esteban Oconról és másokról is, egyértelmű, hogy az utóbbi néhány évben több szupertehetséges fiatal érkezett meg a sportágba - ez lehet az az évtized, ahol átveszik az uralmat az "öregektől".

Mick Schumacher az F1-ben?

A hétszeres világbajnok fia egyelőre nem teljesített úgy az F2-ben, ahogy kellett volna, de van még némi ideje - ha valamikor eljut az F1-ig, az biztosan a most kezdődő évtized lesz. Ezzel kapcsolatban a legtöbb a "ha" az öt felsorolt sztori közül, de kétségtelen, hogy ha megtörténik, az óriási történet lesz...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: