DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Zandvoortot a tökös pilótáknak tervezték

Előzni talán nem az új holland F1-es helyszínen lehet majd a legkönnyebben, de a tervező mindenkit biztosított arról, hogy olyan pályával készülnek, amihez hasonlót hosszú ideje nem láttunk az F1-ben.

A hollandiai Zandvoorttal idén egy klasszikus versenypályát vezettek vissza a Formula-1 körforgásába, amelyre ráfért némi módosítás. Mivel egy igazi régi vágású helyszínről van szó, a legjellemzőbb tulajdonságait igyekeztek megtartani, miközben a biztonsági felszereltségét olyan szintre emelték, amely megfelel a mai F1 elvárásainak. Ennek eredményeképp a hármas és az utolsó kanyar kiszélesedett, és egyben döntötté is vált. A tervező szerint ez a megoldás több szempontból is a régi idők pályáira fog emlékezetni minket.

 v5-Tribune-overview-website-Dutch-Grand-Prix-170619



„Mindig arról beszélnek, hogy Zandvoortban nem lehet előzni, de minket pont emiatt kerestek fel. Ez egy nagy kockázató projekt számunkra és az F1 számára is, hiszen ez a pálya nem olyan, mint a többi. Egy történelmi helyszín részletein változtatunk olyan irányba, amilyet az F1 évtizedek óta nem látott. A szimulációink alapján a kettes kanyart padlógázon fogják teljesíteni, aztán nagyon érdekes lesz, a Hugenholtz kanyarban melyik ívet választják. Ennek meredeksége meghaladja a 18 fokot, szóval ez a pálya a bátraknak fog kedvezni” – nyilatkozta Jarno Zaffelli a De Telegraafnak.

A tervező hozzátette, a csapatokkal egyelőre nem osztottak meg minden információt a pályáról, így biztosítják azt, hogy a helyszínen is érje őket némi meglepetés. Pont, mint a régi időkben. „A csapatok rendelkeznek nyers adatokkal, de nem a teljes pályáról. Azt egy ideig még megtartjuk magunknak, így nem lesz lehetőségük agyonelemezni a helyszínt.”  

Ha valaki Zandvoort stílusában hasonlóságot fedez fel Suzukával, az nem véletlen, ugyanis a két pálya eredeti vonalvezetését ugyanaz a személy, John Hugenholtz tervezte. Az ő nevét viseli a fent említett hármas kanyar.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: