DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Kivételes, de dühöngő gyerek volt Leclerc

Az akkor 13 éves gokartost menedzsere vitte el egy olasz szakemberhez, hogy kiderítse, lehet-e bajnok belőle. A fiatal Charles kiemelkedően teljesített a mentális teszteken, de felszínre jött egy gyengesége is, melyen sokat kellett dolgoznia.

Charles Leclerc gyerekkoráig ásott vissza egy olasz sportlap: Riccardo Ceccarellit, számos Formula-1-es csapat orvosát keresték fel. Leclerc 13 éves volt, mikor menedzsere elvitte a doktor cégéhez, amely sportolók fizikai és mentális felkészítését, valamint orvosi kezelését végzi.

„Nicolas Todt jött el hozzám, és elhozta magával őt. 13 éves volt, még gokartozott. (Todt) azt mondta: ez a pilóta sokra fogja vinni, de mondd meg nekem, elég rátermett-e, hogy bajnok legyen” – idézte fel a Gazzetta dello Sportnak Ceccarelli.

Charles Leclerc 2011-ben, gokartversenyzőként


Az ifjú Charles olyan mentális vizsgálatokon vett részt, melyek reakcióidejét, térlátását, vizuális memóriáját és koordinációját tesztelték. Az elérhető maximális pontszám 25 volt, amelyet szinte lehetetlen teljesíteni.

„Charles 24 pontot szerzett a teszt során. Az évek során vizsgáztatott nagyjából ezer versenyző közül csak két-három járt sikerrel” – helyezte kontextusba Leclerc kiemelkedő eredményét az orvos. Ugyanakkor már ekkor kiderült, a monacói hajlamos dühkitörésre. „Minden rá váró teszt során győzni akart. Amikor pedig nem sikerült neki, feldühödött. A düh az energia és motiváció jele, de kontraproduktív, ha az agy nem tudja irányítás alatt tartani. A tökéletes versenyző higgadt, de gyilkos ösztönnel rendelkezik. Charles-nak le kellett nyugodnia. Sokat edzett, hogy ezen a területen fejlődjön.”

Az interjúban egy összehasonlítást is felmerült: „Az autón kívül alázatos és hálás srác, a pályán viszont kíméletlen versenyző. Ebben Ayrton Sennára emlékeztet engem” – mondta Ceccarelli.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: