DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Lila égbolttal csapott le a tájfun Japánra

A várakozásoknak megfelelően péntekről szombatra virradóan elérte Japán keleti partjait a Hagibis tájfun. Jól döntött az F1, a pályán készült felvételek alapján aligha lehetett volna körözni. Videókon a vihar okozta pusztítás.

Azért az néhány évente előfordul a Formula-1-ben, hogy a mostoha időjárási körülmények miatt szombatról vasárnap délelőttre csúsztatják az időmérő edzést, ám az a jelenség egészen szokatlan, hogy a mezőny nem a pályán, halogatások közepette várja az időjárás jobbra fordulását, hanem előre, már péntek délelőtt tudatták velük, hogy felesleges lesz kimenni a pályára. A versenyzők így jórészt a Suzuka környékén lévő hotelükben töltik az időt, de az utazó cirkuszból azért van néhány merész újságíró és csapattag, akik kimerészkedtek a pályára, hogy helyzetjelentést adjanak.

A Hagibis tájfun reggelre valóban elérte az országot, amit este egy különös természeti jelenség, a lilára színeződött égbolt jelzett előre. Hajnalban, amikor helyszínen tartózkodó kollégánk, Mészáros Sándor az ágyba került, már megérkezett az erős szél, reggel pedig a jelentős mennyiségű csapadék is követte.

„Nagyon szeles, nagyon esős az idő, ilyen körülmények között semmiképpen nem lehetne Formula-1-es autót vezetni, így helyes döntés volt törölni a szombati programot” – adott videós helyzetjelentést a szállásáról a Ferrarival utazó korábbi F1-es pilóta, Marc Gené. A spanyol később a pályáról is közzétett egy videót, bemutatva az esőzés mértékét a célegyenesben.

A német RTL F1-es műsorvezetője, Florian König a helyzet súlyosságát érzékeltetve kiállt a viharba, hogy onnan tegyen bejelentkezést.

 

A suzukai pálya környéke egyébként nem is a vihar által leginkább sújtott terület, a keleti parton a viharnak leginkább kitett Chiba prefektúrából nagyobb pusztításról érkeznek felvételek. Az időjárás már legalább egy halálos áldozatot követelt az országban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: