DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Formula-napló: Nem jött az elnök, ismét nyert a Merci

Nem könnyű, de megpróbáljuk: a formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni az Orosz Nagydíjról. Nagy vonalakban ilyen volt a vasárnap Szocsiban…

9:30 Érkezés a pályára: picit több pihenőt engedélyeztünk magunknak, miután az előző estére meghívást kaptunk az Uralkali éves F1-partijára, amely networking szempontjából mindig kihagyhatatlan. Szocsi környékén verőfényes napsütés, mindenki várja a futamot.

11:20 Rajtol az F2-esek hétvégi második versenye: ugyan a bajnoki címet már az előző napon behúzta Nyck de Vries, a következő generáció csatája mindig kihagyhatatlan. Sajnálatos módon baleset történik, amelynek hatására Spa-utóérzése van mindenkinek. A Toro Rosso motorhome-jában a sokat látott és tapasztalt csapatfőnök, Franz Tost is ráncolja a homlokát Mazepin és Matsushita esete után. Információ semmi, izgatott arcokat látni mindenfelé a paddockban.

naplo-2



12:30 Röviddel a parádé előtt véget ér az újraindított F2-es futam, megérkeznek az első hírek arról, hogy Matsushitát a pálya kórházából helikopterrel egy másik kórházba szállították, ahol bent tartják megfigyelés céljából és szerencsére nincs komolyabb baja. Az F1-es futamokat megelőző, tapintható feszültséget ezúttal valahogy nem érezni, pedig a paddock fullon orosz prominensekkel és meghívott vendégekkel.

13:00 A forgatagban összeismerkedünk Anton Andreliccsel, a szlovén autósport-szövetség vezetőjével, akitől megtudjuk: ahhoz képest, hogy milyen kis ország, meglepően sok kiadott versenyzői licencük van, illetve jelenleg egy új versenypálya építésén is dolgoznak. A horvát-szlovén határ közelében található létesítmény egy része már áll, használják is különféle tesztcélokra, de a létesítmény teljes pompájában 2021-re készül majd el.

13:45 Irány a rajtrács, ahol már komolyabb a feszültség. A nyüzsgő hangyabolyban Bernie Ecclestone és felesége, Fabiana ünnepi öltözékben jönnek-mennek: ebből arra is lehet következtetni, hogy idén is lesz elnöki vizit, ám mint utólag kiderült: Vlagyimir Putyinnak ezúttal fontosabb tennivalói akadtak, így nem jött el a versenyre.

15:45 A verseny befutója, a Ferrari biztosnak tűnő kettős győzelmet veszít, a Mercedes nyer. Vettel kiesett, így közel került ahhoz, hogy a matematikai vb-esélyeit is elbukja.

naplo-1

16:30 Toto Wolff sem titkolja, hogy a szerencsére is szükségük volt a sikerhez, de a szakember szemlátomást megkönnyebbül. A dupla diadallal nagy sorozatot folytattak, hiszen a futam 2014-es életre hívása óta még soha senki nem nyert Szocsiban rajtuk kívül. Az egyik kolléga komoly nevetést előidézve meg is jegyzi, hogy talán az elnök ezért nem jött el idén, hiszen úgyis minden évben a Mercedes nyer.

18:00 A Ferrari sajtóértekezletét átköltöztetik a FOM hospitality-helyiségébe, annyira sok újságíró vár Binottóra, Vettelre és Leclerc-re. Mindhárman keserédes mosollyal magyarázzák a bizonyítványt. 

19:00 Irina, a Sochi Autodrom sajtófőnöke szokásos eseményvégi riportjához bennünket is felkér, hogy számoljunk be tapasztalatainkról. Nehéz lenne bármi rosszat mondani, Szocsi ugyanis a sajtó kiszolgálása szempontjából olyan helyeket is lazán hazavág, mint például Monaco, Montreal vagy épp Abu Dhabi. 

19:30 Rövid beszélgetés Olivier Fischsel, az FIA kommunikációs igazgatójával az irodájában a hétvége tapasztalatairól. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: