DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Lecseréli régimódi szimulátorát a Ferrari

Tíz éve csúcstechnológiát képviselt Maranello grandiózus szimulátora, de már eljárt felette az idő: a Mercedes és a Red Bull is modernebb rendszerrel rendelkezik, mint a Pók.

A Ferrari jelenlegi szimulátorát, amely tíz éve szolgál Maranellóban, rövidesen nyugdíjba küldik, jelentette több forrás, köztük az olasz Motorsport és a spanyol Marca. A Pók becenévre hallgató – a képre elég egy pillantást vetni, hogy megértsük, miért így hívják –, 5 millió dollár (1,5 milliárd forint) értékű rendszert a Moog fejlesztette, eredetileg repülőgépszimulációkra.



A szimulátor, melyet 2008-ban rendelt meg a Ferrari, már kívülről is impozáns: egy háromszintes épületet hoztak létre befogadására, magát a struktúrát pedig űrhajóhoz hasonlítja a külföldi sajtó, amelybe létrában kell felmászni a pilótáknak, köztük a szimulátoros munkára szerződtetett Pascal Wehrleinnek és Brendon Hartley-nak. Az alumíniumszerkezeten belül található a pilótafülke, melynek mozgásairól hat hidraulikus kar gondoskodik, öt óriásképernyő pedig több mint 180 fokos látószögben fedi le a teret.

A legmodernebb szimulátoros technológiához azonban már nem szükséges ilyen grandiózus felépítmény: a Mercedes és a Red Bull által használt rendszerek sokkal kevesebb helyet igényelnek, ránézésre közelebb állnak hétköznapi társaikhoz. A több millió dollár értékű beruházással a Ferrari ezen a téren is lépést tesz ellenfelei irányába. 

Nem véletlen, hogy a Scuderia most, a 2020-as autóval párhuzamosan fejleszti szimulátorát. A tervek szerint a 2021-es szabálycsomaggal érkezik a költségvetési limit 175 millió dollár (52,5 milliárd forint) értékben, így a jelentős befektetést ésszerű még most megkezdeni, amíg semmilyen megszorítás nem fogja vissza a költségvetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: