DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Pirelli: Nem csak a gumikkal van gond

Az F1 hivatalos beszállítója szerint tévúton jár a sorozat, ha kizárólag az abroncsokat hibáztatja az unalmas versenyekért, miközben számos egyéb faktor is közrejátszik a végeredményben.

Minden Formula-1-es szezonban vannak eseménytelen futamok, és minden ilyen alkalommal számos bírálat fogalmazódik meg a sorozat ellen. Legutóbb június végén, a Francia Nagydíjat követően vetült fény a száguldó cirkusz vélt és valós hibáira, amelyek között szinte mindig ott szerepelnek a gumik. A Pirelli által szállított abroncsok rendszeres alanyai a kritikáknak, ám a gyártó szerint hiba lenne csak őket hibáztatni a laposabb versenyekért.

 pirelli-f1-20191



"Ausztriában a Formula-3 első versenye is unalmas volt, a második viszont elképesztően alakult. Ugyanaz a pálya, ugyanazok a pilóták és autók, egyforma gumik. El kell fogadnunk, hogy néha vannak unalmas futamok, de az elfogadás alatt nem azt értem, hogy ne kellene törekednünk az izgalmas futamokra" - képviselte a gyártó véleményét Mario Isola, aki azt az eseménytelen Francia Nagydíjat és a drámai Osztrák Nagydíjat hasonlította össze, ahol teljesen egyforma keverékeket használtak a csapatok. "A Paul Ricardra és Spielbergbe ugyanazt a három keveréket vittük el, a végeredmény viszont merőben más lett. Meg kell találnunk a részvényesekkel a megfelelő csomagot, mert nem a gumikon múlik minden."

A Pirelli külső nyomásra már két évvel ezelőtt is változtatott gumikeverékein. Akkor is őket tartották a problémák forrásának, ám a várt végeredmény a módosítások ellenére nem jött el. "2017-ben mindenki azt mondta nekünk, hogy túl konzervatívak vagyunk, ezért unalmasak a futamok. Az eredmény az lett, hogy 2018-ra puhábbakra váltottunk, mire a mezőny elkezdett spórolni. Akkor ez lenne a megfelelő lépés? Nem vagyok benne biztos. Ami viszont egyértelmű, hogy csak a gumikat néztük, és nem az egész csomagot, ez pedig probléma" - tette hozzá Isola.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: