DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Csatornafedél miatt törölték az első edzést

Tizenöt percig tartott csupán az első szabadedzés Bakuban: egy rosszul rögzített csatornafedél összetörte Russell autóját. A piros zászlóig csak a két Ferrari tett meg mért kört.

Alig negyedórával az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzésének kezdete után már félbe is kellett szakítani a körözést: George Russell Williamse egy rosszul rögzített csatornafedélre hajtott, amely szinte robbanásszerű pusztítást vitt végbe az autó padlójának területén. Russell azonnal félreált, a tréninget pedig piros zászlóval függesztették fel. A szabályok értelmében a 90 perces edzésidő tovább folytatódott, a versenyirányítás pedig közölte: hosszú szünetre kell számítani, amíg újrarögzítik a csatornafedelet.



A szervezők nem voltak a helyzet magaslatán: a Williamst bokszba visszaszállító tréler daruja beleakadt a pálya feletti reklámtáblába. A megsérült emelőből folyadék szivárgott az autóra. Miközben a Williams-szerelők a fejüket csóválták, a bokszutca egyes tagjai pedig mosolyogtak, egy másik emelős autó érkezett, hogy le tudják emelni Russell versenygépét.

Fél órával az edzés kezdete után jött a hír, hogy törlik a tréninget: a fennmaradó egy óránál hosszabb idő szükséges, hogy az összes csatornafedél (több mint 300) rögzítését ellenőrizzék, hogy a baleset ne ismétlődhessen meg a folytatásban.

A megszakításig csupán két versenyzőnek volt mért köre: Charles Leclerc-nek és Sebastian Vettelnek, akik már az edzés első perceitől fogva aktívak voltak, hogy a Ferrari jelentős bakui fejlesztési csomagját teszteljék. A páros 9 kört tett meg az első negyedóra folyamán, míg a többi pilóta csupán egy installációs kört teljesített ezzel egyidejűleg, a két Mercedes pedig el sem hagyta a bokszutcát.

Élő közvetítésünk a rövidre szabott edzésről itt található. A második tréning 15 órakor kezdődik.

Az első szabadedzés eredménye:

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: