DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Grosjean lazítana a futam alatti büntetéseken

A Haas F1-es pilótája szerint egy-egy koccanást igazán elnézhetnének a versenyek alatt a felügyelők, így a pilóták is bátrabban bevállalnának be előzési kísérleteket.

A Formula-1-es Pilóták Szövetségének elnöke, Romain Grosjean örömmel venne egy kis lazítást a sportágban uralkodó jelenlegi szabályokon, már amelyek a kerék a kerék elleni csatákat érintik. A francia pilóta szerint meg lehet találni az egészséges egyensúlyt a túl megengedő és a túl szigorú között, csak törekedni kell rá. Szélsőséges példának a Formula-E-t látja, amelyben szerinte egyszerűen túl sok a kontakt.

spa-rajtbaleset-2018

Hülkenberg spái hibájának elég meredek következménye lett


„Megőrülnünk nem kell, de az sem a világ vége, ha egy előzési kísérletben valaki hozzáér a másikhoz” – idézte őt a témával kapcsolatban az Autosport. „Ha valaki csinál egy ’Grosjean Spában 2012-t’ vagy egy [Nico] ’Hülkenberg Spában 2018-at’ akkor oké, hogy az nem szándékos, de a következményei jelentősek, ezért azok büntetést érdemelnek. Ha viszont az első körben kicsit később fékezünk, de annak nincs súlyos következménye, akkor mit tegyünk? Szerintem engedjük el annyival, hogy ’első kör volt, mindenki pozíciót akar fogni’. A Formula-E szintjéig viszont nem kellene elmennünk, szerintem ők már túlzásba estek.” 

Az FIA képviselői és Michael Masi versenyigazgató pontosan ebben a témában keresték meg a Bahreini Nagydíj hétvégéjén a pilótákat – arra voltak kíváncsiak, hogyan ültessék át a szabályokat úgy a gyakorlatba, hogy eközben az autóversenyzés lényege, a kerék a kerék elleni csaták ennek ne legyenek elszenvedői.

„Azért vagyok a GPDA vezetője, mert érdekel a sport és jobbá akarom azt tenni” – folytatta Grosjean. „Nagyon jó volt, hogy hallani akarták a véleményünket. Nem akarunk egy előzési kísérletben a következményeken gondolkodni, versenyezni akarunk. Persze vannak bizonyos dolgok, amiket nem akarunk látni. Féktávon megmozdulni például egy súlyos dolog, az én szememben manapság ez az egyik legnagyobb veszély. Ebben lehetnénk szigorúak, míg egyébként versenyezhetnénk szabadon.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: